Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Így nyerd vissza az önbizalmad 5 lépésben!

Ha magabiztos vagy, másokkal is jobban megérteted magad

2020. június 18. - [eureka]

Ma már nem kérdés, hogy a távmunka szerepének megnövekedésével újra kell gondolnunk azt, hogy a magánéleti és munkahelyi nehézségek közepette hogyan és mit kommunikálunk társaink felé. Az emberek egy egzisztenciálisan bizonytalan helyzetben a megszokottnál is sokkal érzékenyebbek, nincs ez másképpen a multinacionális cégek vezetői vagy akár a független vállalkozók esetében sem.

A Harvard Business School két amerikai kutatója a COVID időszak alatt és után különböző vállalatok munkatársait figyelték meg, és azt tapasztalták, hogy a járvány alatt plexi falakkal elválasztott dolgozók nyugodtabbak, és kommunikatívabbak voltak egymással. Majd miután lebontották az alkalmazottak közti paravánokat, a személyes kommunikáció 70%-kal visszaesett és a privát szférájukat vesztett munkatársak főleg telefonos és email kommunikációra váltottak (20-50%-kal nőtt ezek aránya). Ha eltekintünk a nyílt tér/zárt tér okozta alapvető nehézségekről, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy ez alatt a viszonylag rövid idő alatt is elsőként a kollégák egymással szembeni viselkedése, kommunikációja változott meg határozottan.*

Ez is mutatja, hogy miközben a világ folyamatosan változik körülöttünk, mi magunk is rugalmas alkalmazkodással és fokozott önmagunkra és társainkra irányított figyelemmel tudunk csak érvényesülni az újonnan kialakult helyzetekben, melyek újfajta nézőpontokat, készségeket is kérnek tőlünk. Azonban nem csak a még ismeretlen készségek elsajátítása fontos, a biztonságérzetünk megteremtéséhez felértékelődnek a már „tudottnak vélt” képességeink újra monitorozása és csiszolása is. Ilyen terület pl. a kommunikációnk.

Miért fontos a saját kommunikációnk új szintre emelése, fejlesztése? Mit adhat hozzá az önismeretünkhöz, magabiztosságunkhoz, ha ismerjük, csiszoljuk és fejlesztjük a szociális készségeinket?

Nézzünk meg most 3 okot, amiért szerintünk mindenképpen érdemes folyamatosan, és aktívan foglalkozni életünk ezen területével.

eureka_games_blog_konyokodon_jon_ki_a_kommunikacio.jpg

 

1. CSAK A VÁLTOZÁS A BIZTOS

 

A körülöttünk lévő világ folyamatos változásai rugalmas alkalmazkodást kér tőlünk, amit empátiával, türelemmel és figyelemmel érdemes kísérnünk, és ennek érdemes megmutatkoznia a kommunikációnkban is. Sokaktól hallom, hogy egyre kevésbé biztosak abban: mit hozhat számukra a jövő, merre alakul majd a világ menete, és hol lesz az Ő helyük ebben.

Ez az egzisztenciális és motivációs bizonytalanság azonban oldható azáltal, ha a külsőségek helyett a saját központunkra, saját készségeink fejlesztésére koncentrálunk, hogy bármilyen változékony helyzetben is helyt állhassunk. Nem tudunk felkészülni mindenre, de ha megerősítjük a belső bázisunkat, és megtanuljuk a helyes kommunikációt magunk és mások felé, azzal jócskán megkönnyíthetjük magunknak a talajkeresést.

 

2. KAPCSOLÓDÁS MÁSOKHOZ

 

A magabiztos, tiszta, őszinte kommunikációhoz biztos önismereti alapokra is szükség van, és ez viszont is igaz: az önismeretünkhöz rengeteget adhat az, ha külső szempontból nézünk rá, hogy valójában hogyan kommunikálunk másokkal, mit mutatunk magunkból feléjük. A kommunikációnk és annak helyes művelésével kialakított bizalom az összes emberi kapcsolódásunk alapja, így ennek minősége meghatározza a többi emberhez való viszonyunkat is.

Nem csoda, hogy a legtöbb konfliktushelyzet kommunikációs félreértésből, egymás mellett elbeszélésből, vagy érzelmektől fűtött egyet nem értésekből alakul ki, amelyek helyes kezelése mindannyiunknak embert próbáló feladat. Hiába vagyunk adott esetben konfliktus-kerülő személyiségek, ez olyan területe az életünknek, amelyet mindig érdemes gyakorolni.

 

3. ÖNISMERETI TEREP

 

Önmagunk fejlesztése, készségeink csiszolása élethosszig tartó és állandó folyamat, amit nem lehet „letudni” egy pár órás workshoppal. A kommunikációnk olyan alapvető emberi késztetésünk, melyet születésünk után nem sokkal elkezdünk alkalmazni, és életünk végéig csiszolgatunk. Hogy milyen metakommunikációs, vagy verbális metódusokat használunk, hogyan üzenünk, miről szeretünk beszélgetni, vagy éppen mik azok a dolgok amikről nem beszélünk… a személyiségünk „kommunikátor” oldalát megvizsgálva egy olyan izgalmas önismereti úton indulhatunk el, ahol a vártnál sokszor sokkal mélyebb tapasztalások várnak.

 

Eureka TIPP/ Gyakorlat:

A saját pozitív mondattáblánk összeállítása remek, haladó önismereti, kommunikációt vizsgáló feladat, mely lehetőséget az önelemzésre. Az elkészítéséhez nem kellenek különleges eszközök, elkészíthetjük faliképként vagy parafa táblára, de akár egy sima A4-es lap is megteszi.

  1. lépés: Gyűjtsünk össze gondolatban legalább 5 olyan pozitív, megerősítő mondatot, amelyet másoktól kaptunk, és meghatározó volt az életünk során.

  2. lépés: Lehetőség szerint emlékeink alapján próbáljuk meg ezeket a lehető legpontosabban lejegyezni, és hagyjunk helyet minden mondat alatt.

  3. lépés: Ezután írjuk a mondatok mellé pirossal azt a központi érzelmet, amit legerősebben éreztünk, amit automatikusan kiváltott belőlünk, amikor meghallottuk.

  4. lépés: A mondatok alá írjuk le, hogy mi volt az a változás (lelki vagy akár fizikai), haladás, előrelépés, lökés, amit hozott számunkra ez az elhangzott mondat.

  5. lépés: Utolsó lépésként legalulra írjunk saját magunknak egy olyan (akár összetett) mondatot, amely úgy érezzük, hogy megerősítően, támogatóan hatna a mostani állapotunkra. Ezt az énüzenetet hangosan is olvassuk fel.

 

 

Ha úgy érzed, hogy a tudatos kommunikációtok fejlesztése és megerősítése a Te csapatod számára is fontos lenne, vagy csak szívesen beszélgetnél az új helyzetről szakképzett coach kollégáinkkal, keress bennünket bizalommal!

 

reka_eureka_bloghu.png

 

Szerző: Győri- Nádai Réka

 EUREKA GAMES

 

fotó: Freepik - jogtiszta tartalom

 * https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2017.0239

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr3015856102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása