Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Együtt, jól és szívesen dolgozni – Csapatépítés hatása a vállalti kultúrára

2023. november 20. - [eureka]

Bár az köztudott, hogy a vállalatok alap építőegysége a munkavállaló, hajlamosak vagyunk itt megállni, és nem tovább tekinteni ennél. A legfontosabb egység azonban a csapat maga. Az, hogy hogyan teljesít a szervezetünk, nem csupán az egyéneken múlik, hanem a közös munkájukon, együttműködésükön, kohéziójukon, azaz a csapatkultúra döntő tényező. Az alapvető bizalom a csapat tagjai között és a ráépülő pozitív csapatmorál olyan munkahelyet teremt, ahova az emberek jó érzéssel jönnek be dolgozni, és munkájuknak értelmét látják. Ez pedig egyenes út a sikerhez, mind üzleti, mind szakmai értelemben.

Mi az a csapatkultúra?

Amikor szervezeti kultúráról beszélünk, akkor nem csupán a szervezet céljairól vagy az egyének különböző értékrendjeinek összeségéről beszélünk, hanem ennek egymásra hatásáról, az együttműködés hozta új szabály- és viselkedésrendszerekről, egy szóval a csapatkultúráról.

A csapatkultúra azoknak a viselkedéseknek, értékeknek, céloknak, munkavégzési módoknak az összesége, amelyen osztozik a teljes csapat. Amiben leginkább eltér a szervezeti kultúrától, az az, hogy adott munkahelyen belül sem egyformák a kisebb egységek interakciói, mindennapjai, hiszen ezt annak alkotó tagjai és a közös feladatok, valamint az eltérő munkafolyamatok is befolyásolják.

Hogyan ismerhetjük meg csapatkultúránkat?

A szervezet hosszútávú sikerét meghatározó faktor a csapatkultúra, azon belül is a csapat együttműködési képessége, amely olyan kérdéseket foglal magában, mint:

  1. A munkavállalók valahová tartozónak érzik magukat?
  2. Ügy érzik, egy csapathoz tartoznak?
  3. Értik és egyetértenek a szervezeti célokkal, víziókkal?


Ahány vezető, annyi vezetési stílus

Maga a csapatkultúra nagyban függ az csapat élén álló vezető képességeitől, személyiségétől, stílusától is. Máshogy kommunikálhat egy IT és máshogy egy sales divízió vezetője csapattagjaival, hiszen más a mindennapi közös nyelvük, a motivációik, a munkamoráljuk és az igényeik is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a csapatokon belül eltérő hierarchiák állhatnak fenn: vannak laposabb és vannak erőteljesebb, lépcsőszerűbb felépítésű csapatok, munkavégzés módjától és a feladatok, csapattagok igényétől, tulajdonságaitól függően.

Hogyan tesz hozzá a csapatépítés a vállalati kultúrához?

A csapatépítés csodákat tud tenni a kommunikáció, egymáshoz való kapcsolódások terén, de akár a produktivitásra is pozitív hatással tud lenni a szervezeten belül. Sokat hallunk mostanában a magasan teljesítő csapatokról (high performing teams), akikre a szervezeti produktivitás szószólói mint a Szent Grálra tekintenek, és amelyek az elnevezésből fakadóan ténylegesen rendkívül sokat járulnak hozzá a szervezet működéséhez, sikereihez. Célunk tehát minél több ilyen csapatot a szervezetünkben tudni Logikus lenne a kíválóan teljesítő egyénekből összeállítani ilyen álom-csapatokat, de nem szabad alábecsülni a csapatdinamikát: a képlet ugyanis jóval komplexebb a szimpla összeadásnál, nagy szerepe van ugyanis a „kölcsönhatásoknak” is.

Az egyik kulcs a közösségteremtés, a valahová tartozás érzésének létrehozása, erősítése, hiszen ekkor alakulhat ki a már említett alapvető bizalmi szint a csapattagok között, ahol már el is kezdenek együttműködni. Az ezen a szinten megoldott közös problémák bajtársiasság érzését is keltik. Itt jönnek képbe a csapatépítők: ezeket az előrelendítő problémás munkahelyi helyzeteket ugyanis tréning vagy csapatépítő környezetben lehet szemléletesen – és legfőképpen stresszmentesen – szimulálni, a megoldás hatásosságából mit sem veszítve.

Hogyan érezhetik magukat az emberek a csapatépítők után?

Ha az emberek boldogok a csapatokon belül, az hatással van az egész szervezeti életre. A boldog kollégák ugyanis szívesebben és jobban tudnak együtt dolgozni, ez pedig emeli a munkahely teljes atmoszféráját.

  • Egy csapatépítő ezt is fokozhatja, mind követlenül, mind közvetve, egyéb érzések által: a munkavállaló érezheti magát elismerve, meghallgatva, mint akikben bíznak, és akik bízhatnak, közösség részeként, döntéshozóként egy olyan szervezetben, ahol van lehetőségük tanulni, fejlődni.

    Milyen konkrét módokon segítik a szervezeti kultúrát és teljesítményt a csapatépítők?

    • Növelik a hatékonyságot, produktivitást
    • Biztonságos környezetben gyakorolhatják a munkavállalók a készségeiket
    • Bátorítják, erősítik a tanulási környezetet, mindezt egymás jobb és eltérő közegben való megismerésével, új képességeket felfedezve
    • Kommunikáció fejlesztésével, feladatokat érintő transzparenciával, közös nyelv és kommunikációs alapok megteremtésével
    • Hatékony konfliktuskezelési technikák megismerésével
    • Bizalmat építve a nyílt és őszinte kommunikáció által

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr4718256881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása