Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Vezetőként mit várhatok egy csapatépítőtől?

2023. október 09. - [eureka]

Mielőtt belevágunk abba, hogy mi lehet a vezetői elvárás a csapatépítő eseménnyel szemben, szögezzük le, hogy nekem is van egy elvárásom: maradjunk a realitások talaján.

Ugyanis számtalanszor találkoztunk a “mindent is” hozzáállással, és félreértés ne essék, imádjuk a kihívásokat, de sajnos még a földöntúli hatalommal rendelkező dzsinnek is csak 3 kívánságot tudnak teljesíteni hiszünk abban, hogy aki mindenhez ért, az valójában semmihez sem ért.

 

A sikeres szervezetek alapja a produktív csapatmunka, a produktív csapatmunka alapja pedig a boldog, együttműködő, erősségekre építkező csapat. Ezeknek a fundamentumoknak a megteremtése pedig bizony legtöbbször a vezetőn múlik. Sok vezető úgy véli, hogy a legtöbb problémájára az nyújt megoldást, ha csapatépítőre küldi a kollégákat. Én pedig nem azt mondom, hogy ez ne működne – mert sok esetben igenis jó ötlet – de érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez egy rövid távú megoldás. Azt várni egyetlen eseménytől, hogy szórakoztassa, összekösse, fejlessze, pályára állítsa a csapatot, miközben eltüntetia konfliktusokat, a kommunikációs elakadásokat, a silósodást… bárcsak ilyen egyszerű lenne. De maradjunk a realitások talaján: a kemény és kitartó munka itt sem spórolható meg. Úgyhogy nézzük meg, mik várhatóak el valójában egy csapatépítő eseménytől:

1. A csapattagok közötti kapcsolatok fejlesztése

Ha mást nem érünk a csapatépítővel, csak azt, hogy a munkatársak jobban megismerik egymást, akkor máris nagy lépést tettünk a magasan teljesítő csapatok közös tulajdonsága: a nyílt és őszinte kommunikáció felé. Teljesen természetes, hogy különböző személyiségek másképp és nehezebben nyílnak meg, így egy mindenkit összkovácsoló közös cél és szórakoztató sztori megteremti azt a közös nyelvet, melyet mindenki szívesen beszél. Ezzel pedig el is értünk a következő elváráshoz.

2. Stresszoldás és bizalomépítés

Bizony a stressz kisebb-nagyobb mértékben jelen van a szervezetben, és ezáltal a csapatépítőn is. Vezetőként talán meg sem fordul a fejünkben, hogy a klasszikus zsákbanfutás / sportnap / gokart háromszögében edződött hardcore csapatépülős kollégákra is ráfér a stresszoldás. Márpedig ha kivesszük a stresszt a rendszerből, annak hatása hatványozott. A szerepjátékos elemek és a humoros, laza narratívák segítenek eltávolítani a kollégákat a mindennapi énjüktől, így pedig könnyebben nyílnak meg, nemcsak befelé, hanem a munkatársaik felé is. Ezzel meg is teremtettük a bizalomépítés alapját a csapaton belül.

3. Szerepek és felelősségi körök jobb megismerése

Egy csapatépítő program arra is alkalmas lehet, hogy a személyiségünkhöz és a munkahelyi szerepköreinkhez passzoló felelősségi szintekkel megismerkedjünk. Vérfarkas vadászat során egyáltalán nem mindegy például, ki az önkéntes Polgármester, aki döntéseivel és tanácsaival vezeti a közösséget. Nyomozás során sokat számít, van-e valaki, aki a részfeladatok és az erőforrásokat menedzseli. Csapatjátékok esetén pedig mindig érdekes megfigyelni a tagok közötti dinamikát a problémamegoldásoknál: ki az aki elemez, aki megvalósít, aki irányít, aki mobilizál. A játékos környezet számtalan szerepbe helyezhet bennünket, és megvan az az előnye, hogy a hibázásnak nincs súlyos következménye, sőt sok esetben még humorforrásnak is számít, amiből tanulhatunk.

4. Szervezeti folyamatoknak való megágyazás 

Végezetül egy csapatépítő játék arra is alkalmas lehet, hogy szervezeti folyamatokat modellezzünk vele, és segítségével azonosítsuk azokat az elakadásokat vagy bottleneck-eket, melyek menedzselésével a hatékonyság vagy a munkahelyi elköteleződés mértéke növelhető. Egy játék éppen ezér alkalmas lehet a szervezeti dinamika feltérképezésére, vezetői kiválasztási folyamat stresszmentes támogatására vagy esetleg tehetségprogramok alátámasztására. A határ szinte a csillagos ég, fontos azonban, hogy a megfelelő szakemberekkel határozzuk meg a kiszabott célokhoz szükséges eszközöket.

nmf-4-1024x681.jpg

Vezetőkén pedig mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ezeket a célokat elérjük, ehhez adunk egy csokornyi tanácsot:

1. Legyen az eseménynek célja

Mert ha célja van, értelme is van. Nem kell, hogy ez a cél mindenképpen magasztos legyen. Egyáltalán nem szégyen azt mondani, hogy azért megyünk csapatépítésre, hogy jól érezzük magunkat, kieresszük a felhalmozódott stresszt, jobban összeszokjunk. Lehet a cél új kollégák minél jobb megismerése, különböző területek összehozása, egy új folyamat megalapozása, vagy akár egy mérföldkő vagy évforduló megünneplése. Azzal, hogy célt adunk a rendezvényre, válaszolunk arra a kollégákban némán felmerülő kérdésre is, hogy “miért kell nekem ott lennem?”.

2. Vonjuk be az embereket

A csapatépítés elsősorban ne a cégről szóljon, hanem arról, ami a nevében is szerepel: a csapatról magáról, az azt alkotó emberekről. Fontos az előkommunikáció, és még fontosabb, hogy megszólítsuk azokat, akikért és akikkel közösen teszünk a sikerért. Erősítsük meg tehát a csapattagokat abban, hogy számunkra miért fontos a jelenlétük – ezt pedig azzal is támogathatjuk, ha önkéntes alapon bevonjuk őket a szervezésbe és a döntésekbe: hol legyen a helyszín, mi legyen a program, mikor valósítsuk meg?

3. Menedzseljük az elvárásokat

A csapatépítést mindig kezeljük a helyén, és igyekezzünk ne többnek vagy kevesebbnek beállítani, ami. Ne helyezzünk a kollégákra nyomást azzal, hogy pozitív változást fogalmazunk meg elvárásként, de abba a hibába se essünk, hogy vezetőként nem vesszük komolyan a csapatépítés erejét és fontosságát. Ha a kollégák azt látják rajtunk, hogy számunkra nem fontos – akkor tőlük sem várható el, hogy az legyen. Ha azt látják viszont, hogy a csapatépítés túlterjeszkedik a kereteken, és árgus szemekkel figyeli őket a HR vagy vezetőség, hogy hogyan viselkednek, mit tesznek, akkor az pedig a bizalmi szintet ássa alá. Járjunk elől tehát inkább pozitív üzenetekkel, és vegyünk részt mi magunk is a programon a többiekkel, közös asztalnál, egyenlőként.

Dübörög már az ősz és hamarosan az a kolléga is megjelenik, aki kifüggeszti az üzenőfalra, hány nap van még karácsonyig. Így, ha máskor nem is, a karácsonyi csapatépítő tervezése előtt gondoljátok át a fentieket, hogy ne érjen titeket csalódás csak azért, mert nem tisztáztátok előre magatokban, vagy a csapatépítőt megvalósító alvállalkozóval, mik is a célok és keretek. Ha pedig úgy érzed, ez egyedül nem megy, igyunk meg egy kávét és segítek! 

További hasonló tartalmakért kövess minket LinkedIN-en is!

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr4618231037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása