Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Vezesd be a wellbeing intézkedéseket a saját életedbe!

13 egyszerű tipp a mindennapi jóllét kimaxolásához

2021. május 30. - [eureka]

A 2020-2021-es évek egyik legnagyobb tanulsága az volt a munka világában, hogy a jóllétünkre (a továbbiakban angolosan csak „wellbeing”) való odafigyelés fontosabbá vált a home office során, mint korábban bármikor. Mindeközben megtanultuk, hogy a wellbeing pedig sokkal többet jelent annál, mint hogy fizikailag hogyan érezzük magunkat, milyen az egészségünk. Ezt nevezzük holisztikus szemléletű jóllétnek.

A wellbeing ez alapján 5, egymással is összefüggő területre osztható fel:

  • Karrier wellbeing: minden nap azt csinálod, amit szeretsz
  • Társadalmi wellbeing: mély és tartós barátságokat alakítasz ki és tartasz fenn
  • Pénzügyi wellbeing: jól kezeled a pénztárcád
  • Testi wellbeing: fel vagy töltődve energiával, hogy elvégezd a dolgaid
  • Közösségi wellbeing: szeretsz ott élni, ahol.

De hogy ez a gyakorlatba hogyan ültethető át? Nézzünk meg 13 példát, melyet a Gallup gyűjtött (nemcsak) munkahelyi vezetők számára, amelyekkel egyszerre építhetik a munkavállalók elkötelezettségét és jóllétét.

 www_eureka_games_1.png

1. Karrier: Tűzz ki napi, heti és havi célokat

 

Amennyire egyszerűnek tűnik, sokszor annyira nehéz: ugyanis sokunkat nem motiválnak eléggé a célkitűzések, vagy a kitűzött célok túlontúl távoliak. Hogy túllépj ezeken az akadályokon, oszd fel az időintervallumokat, amennyire csak lehetséges, és tűzz ki több kisebb célt, amelyeket egyetlen nap alatt el lehet érni.

Így sűrűn, akár naponta átélheted az apró és gyors győzelmeket, ez pedig bizonyítottan enyhíti a stresszt és az aggodalmakat.

 

2. Pénzügyi: Értékeld át újra és újra a kiadásaidat

 

Az elmúlt időszak sok ember életében hozott soha nem tapasztalt anyagi bizonytalanságot. Még ha nem is tartozol ebbe a csoportba, akkor is nagyszerű gyakorlat, ha proaktívan meghatározod, hogyan csökkentheted leghatékonyabban a háztartásod költségvetését, ha erre szükség lesz.

Kezdd azzal, hogy átgondolod, mi az, amit már most nélkülözni tudnál, és készíts tervet arra, hogy ezeket a tételeket hogyan szorítod a háttérbe a szűkös időkben. Célozz be körülbelül 10-20%-os csökkenést, ez a legtöbbször bőven elegendő, és így felkészülten várhatod, ha újból beüt a krach.

 

3. Közösségi: Önkénteskedj úgy, hogy észrevegyék

 

Az önkéntesség a közösségi jólét fontos aspektusa. Az önkéntesség fokozza a közösséghez való kötődést, és növeli annak esélyét is, hogy nagyobb biztonságban érezd magad. Ráadásul az önkéntességnek a jólétre gyakorolt hatása jelentősen megnő, ha erőfeszítéseidet mások is elismerik, ugyanis egy kölcsönös kötelék kialakul a közösségen belül.

A COVID-korszakban az önkéntességnek nyilvánvalóan van azonban etikettje. Nincs ölelkezés, nincs pacsizás, és amikor csak lehet, viselj maszkot!

De a közösségnek való adakozás bizonyítottan növeli az önbizalmat - és ez emlékeztetni fog téged arra, hogy még egy világjárvány közepette is lehetsz jó szomszéd.

 

4. Testi: Menj el a fogorvoshoz!

 

Amennyire evidensnek tűnik, annyira fontos: a szájhigiénia ugyanis nemcsak a fog mosásában és a fogtömésben merül ki, hanem érdemes figyelmet fordítani a szájüregre és a például a fogkőre is. A rossz szájhigiénés állapot számos jelentős egészségügyi kockázattal függ össze a későbbiekben, például szív- és érrendszeri betegségek, a gyermekvállalási komplikációk és akár tüdőgyulladás.

És még egy érdekes összefüggés: egy felmérés szerint, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, jobban értékelik az életüket, mint azok, akik nem járnak. Ily módon a jó szájhigiénia fontos pszichológiai indikátor is: ha vigyázunk a szánkra, azzal vigyázunk az életünkre is.

 

5. Karrier: Ismerd meg erősségeidet, és alkalmazd azokat rendszeresen

 

Az erősségeid tudatosítása szintén nagy hatással van mind a jólétre, mind az elkötelezettségre. Azok a dolgozó emberek, akiknek a vezetői a munkavállalóik erősségeire összpontosítanak, sokkal nagyobb valószínűséggel elkötelezettek a munkájuk iránt (61%), mint az aktívan nem elkötelezettek (1%). Ezzel szemben azok a munkavállalók, akik olyan vezetőknél dolgoznak, akik figyelmen kívül hagyják a dolgozóik erősségeit, 40-szer nagyobb valószínűséggel boldogtalanok a munkahelyükön.

 

6. Testi: Mozgasd meg a tested minden órában

 

A testünk mozgatása kritikus fontosságú a fizikai és érzelmi egészségünk szempontjából. Most talán még jobban, mint valaha. Ha megteheted, tölts minden órából öt percet mozgással. Ha nem teheted meg, akkor szánj arra időt minden nap, hogy legalább 30 percig átmozgatod magad.

Ha az időjárás engedi, sétálj egyet az otthonod körül. Ha rossz az idő? Lépcsőzz egy kicsit vagy akár jógázz a nappalidban. A lényeg, hogy ne csak az elméd, a tested is dolgozzon.

 

7. Testi: Minek lift, ha van lépcső?

 

Hacsak nem a 10. emeleten tartózkodsz, lift helyett inkább lépcsőzz. Ugyanez a helyzet, ha mozgólépcsővel vagy mozgójárdával találkozol. Ha pedig nagy a csábítás, akkor gondolj arra: a lépcső soha nem romlik el!

 

8. Testi: Minden egyes reggel ágyazz be

 

A fizikai jóllét kritikus része, hogy minden egyes nap aktív és produktív legyen. Az egyik egyszerű módja annak, hogy minden napot az "aktív és produktív" felkiáltással kezdj: az ágyazás. Így egy egyszerű, gyors és korai győzelemmel indíthatod a napodat.

 

9. Társadalmi: Keress valakit, aki törődik a jólléteddel, és cserébe törődj valaki más jóllétével

 

Iktasd be a „haver-rendszert”! A haver-rendszer (buddy-system) a kölcsönös szívességek és gesztusok szisztémája, ahol a barátaiddal minden nap arra ösztönzitek egymást, hogy jó és hasznos döntéseket hozzatok az életben. Arról nem beszélve, hogy az önzetlen barátságok révén könnyebben megtapasztalod a boldogságot és az örömöt minden nap.

 

10. Testi: Aludj! De ne túl sokat és ne túl keveset!

 

Az alvás nagyon-nagyon fontos a jó közérzethez. És nem, az optimális mennyiség nem az éjszakánkénti öt óra. Vagy hat. Vagy hét. Az általános alvástudományi vélekedés szerint minden felnőtt számára 64 éves korig az éjszakai alvás optimális óraszáma nyolc óra. Ez pedig csak később csökkenhet hét órára.

 

11. Testi: Igyál mértékkel

 

Akik nem isznak alkoholt, ez nem vonatkozik rájuk. Akik viszont igen, ott a kutatások arra jutottak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatással van közérzetre: kevesebb stresszel küzdenek, kevesebb napot hiányoznak a munkahelyükről, kisebb valószínűséggel szenvednek cukorbetegségben, és jobban értékelik az életüket.

És hogy mennyi a mérsékelt? Ha maximalizálni szeretnéd a jólléted:jólét maximalizálásához: Hetente maximum hét ital és naponta legfeljebb kettő.

12. Karrier: Minden nap tanulj vagy csinálj új és érdekes dolgokat

 

Az intellektuálisan kíváncsi személyek sokkal nagyobb valószínűséggel érzik jól magukat. A jóllét egyik kulcsfontosságú szempontja, hogy a tanulás és az érdekes dolgok végzése növeli az elégedettséget, és csökkenti az unalom, a kiégés és a depresszió esélyét.

Ha pedig a nap végén azon veszed észre magad, hogy nem tudtad ezt teljesíteni, akkor próbáld ki ezt az egyszerű gyakorlatot: este, a vacsoraasztalnál mindenki felváltva meséljen el valami újat és érdekeset, amit aznap tanult vagy csinált. Majd ezt követően tartsatok egy kérdezőkört, ahol mindenki legalább 1 kérdést feltesz másvalakinek.

 

13. Mind az öt terület: Vezess rendszeresen naplót a saját jóllétedről

 

Ennek nem kell napi rendszerességgel történnie, de legalább hetente egyszer jegyezd fel alvási, edzési és étkezési szokásaidat (rengeteg hordozható fitneszkövető és mobilalkalmazás segít ebben), de írd fel fel azt is, hogy mit tettél azért, hogy a társadalmi, közösségi, pénzügyi és karrierrel kapcsolatos wellbeing-et javítsd. Végül jegyezd fel, hogy általában milyennek látod az életed, és milyen - pozitív vagy negatív - érzelmeket éltél át az adott időszakban.

Kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen dokumentálják wellbeing tevékenységeiket, nagyobb valószínűséggel javul a közérzetük az idő múlásával, szimplán azért, mert tudatosan odafigyelnek saját magukra.

 

A lényeg

 

Gyakran előfordul, hogy a saját jóllétünk javításához csak kis változtatásokra van szükség a mindennapokban - és lehet, hogy néhány apró új vállalással nagy lépéseket tehetsz egy jobb élet felé. Próbálj ki néhányat a fenti ötletek közül, és kísérletezz, neked mi működik. Lehet, hogy meglepődsz majd azon, amit felfedezel.

 

MEGÉRTE ELOLVASNI A CIKKET, KAPTÁL ÚJ TÁMPONTOT? OSZD MEG MÁSSAL IS, AKINEK HASZNOS LEHET! 

 

  kalmar-peter-eureka-games-2-200x200.png

Szerző: Kalmár Péter - Eureka Games alapító

EUREKA GAMES 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr3016577322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása