Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Játssz, hogy jobban értsenek!

Társasjátékokkal a jobb kommunikációért

2020. február 19. - [eureka]

Az emberi kapcsolatok alapját és gerincét a kommunikáció képezi, ami nem csak azért fontos a számunkra, hogy bennünket megértsenek, hanem azért is, mert mi is ezen keresztül értjük meg a körülöttünk lévő világot. Ebből következik, hogy ez egy olyan területe az életünknek, amit sosem tudunk eléggé profin csinálni, hiszen munkahelyi és magánéleti elakadásaink nagy része is kapcsolatteremtési problémákra, konfliktuskezelési és kommunikációs nehézségekre vezethetők vissza. 

A legtöbb munkakörben elengedhetetlen, hogy a kollégák eredményesen és empatikusan beszélgessenek egymással és az ügyfelekkel, vezetőként pedig kiemelten fontos, hogy az átadni kívánt üzenetet, mondanivalónkat megfelelően tálaljuk. 

Társalgási kultúránkon tehát mindig van mit csiszolni, ezt pedig meglehetősen modern, szórakoztató és hatékony módon tehetjük meg a társasjátékok segítségével. 

 eureka_games_blog_cikk_tarsasjatek_kommunikacio.jpg

JÁTÉK A SZAVAKKAL

 

Akár egy csapatépítés, akár egy céges tréning alkalmával kerülnek elő, a kommunikációs társasjátékok remek eszközként szolgálnak verbális/nyelvi intelligenciánk fejlesztéséhez. Az általános “beszélgetős” kategórián belül is találhatunk specifikusan a mi problémánkhoz illő játékot, a modern társasjátékok ugyanis könnyedségük ellenére számos eltérő készséget fejlesztenek. 

LÁSSUNK MOST HAT REMEK KOMMUNIKÁCIÓS TÁRSASJÁTÉKOT HÁROM TIPIKUS MUNKAHELYI ELAKADÁSHOZ!

 

Gyakran elveszítitek a fókuszt, és szétfolyik a beszélgetés? Egyhangú a kommunikációtok, vagy fontos információk vesznek el útközben?

 A Concept és az Imagine kommunikációs eszközt használó társasjátékok, azaz mindkettő egy-egy különleges eszközt ad a játékosok kezébe, aminek a segítségével egy megadott feladványt kell elmutogatniuk a többieknek. 

Emiatt az erős korlát miatt komoly tervezésre, stratégikus gondolkodásra, fókuszáltságra és nagyfokú kreativitásra van szükség. 

Míg a Conceptben egy tábla ikonográfiája addig az Imagine-ben átlátszó kártyák szimbólumai segítik a játékost, akinek a kreativitására van bízva, hogy miként ad át információt a többieknek. Mindkét játék nagyon egyszerű, eszközkészletükkel pedig bármi lekommunikálható, ez pedig új távlatokat nyit a játékosok gondolkodásában, segíti a lényeglátást és elvont gondolkodást is.

eureka_tarsas_1.jpg

A higgadt viselkedés, az udvarias, gördülékeny stílus, és a kellő kifejezések megtalálása nálatok kulcsfontosságú?

Ezekkel a játékokkal finomra hangolhatjátok a kommunikációtokat!

A Kaméleon és az Agent Undercover iker játékok, hasonló a fő fókuszuk, és a játékmenetük is. A játékosok közül mindenki tud egy információt, csak egyvalaki nem (Ő lesz a kaméleon/ ügynök), ezt titkosan, kártya húzással döntjük el a forduló elején. Ezután mindenki információt ad a többieknek úgy, hogy meggyőzze őket arról, hogy nem Ő a tégla, azonban a kívülálló játékost ne segítse túlságosan. 

Ez a fajta szűrt információátadás, a kellő üzenet pontos megfogalmazása nagyfokú koncentráltságot, és kreatív problémamegoldó készséget kér, miközben remekül fejleszti a szókincset, logikus gondolkodást és empátiát. A cél mindkét játéknál az, hogy ne informáljunk túl senkit, az optimális információ-átadás megtalálása a kulcs.

 eureka_tarsas_2.jpg

Gondolkodjatok a többiek, vagy az ügyfelek fejével!

Gyakran érezhetitek úgy, hogy ehhez szinte gondolatolvasónak kell lennetek, de van egy jó alternatívánk erre: az alábbi két társasjáték ugyanis rendkívül hatékonyan fejleszti a társas és interperszonális készségeiteket.

Az Igen?-ben remek alkalmatok nyílhat az önismeret mellett a társismeret gyakorlására is, a lejátszott kártyákon ugyanis olyan eldöntendő kérdések szerepelnek, melyekre először nektek kell válaszolnotok, de pontot csak akkor kaphattok ha többiek válaszát is helyesen találjátok el. Vajon mit gondol a másik önmagáról? A többiek motivációinak és mozgatóinak feltérképezése nagyon fontos egy jól együttműködő csapat esetében. 

Ha pedig úgy érzitek, hogy gyakran nehezen hangoljátok össze a gondolataitokat, akkor a Csak Egy! lesz a ti játékotok, itt ugyanis egy megadott fogalmat kell közösen körbeírnotok fejenként egy-egy szóval a kitalálónak. Azonban az azonos szavak kiütik egymást, így egyedi megoldást kell írnotok, amit biztosan senki más nem írt fel, mégis segít majd a kitalálónak hogy közelebb jusson a megfejtéshez. Trükkös játék, oldott kommunikációs gyakorlat.

 igen-g-m34322-15385560979932.jpg

TÁRSASJÁTÉK RECEPTRE

 

Míg a régi idők klasszikus Activity partijainak nagyjából mindegyikünk köszönhet egy-két kínos pillanatot, addig a modern társasjátékok már széles skálát kínálnak szórakoztató módon fejlesztő darabokból. 

Ahhoz, hogy ezekben eredményesek legyenek a játékosok, pillanatok alatt öntudatlanul is megtanulnak egy adott narratíván belül alkalmazkodni a játékszabályokhoz, így kellő gyakorlással később a valós életben is könnyebben vehetik a kommunikációs akadályokat.

Az pedig nem utolsó szempont, hogy mindezt nagy nevetések közepette, fergeteges hangulatban tehetik meg.

 

AZT TUDTAD, HOGY CSAPATUNK JÁTÉKOSÍTÁS-GURUJA TÁRSASJÁTÉKOKAT IS FEJLESZT? BIZONY! LEGFRISSEBB KIADÁSA, A “SPICY” MÁR ITTHON IS ELÉRHETŐ, ZOLI KÉSZÍTETT IS RÓLA EGY VIDEÓT!

 

 

reka_eureka_bloghu.png

 

Szerző: Győri- Nádai Réka

 EUREKA GAMES

 

fotó: Freepik - jogtiszta tartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr2315481452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása