Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Így lehetsz könnyedén úrrá a párkapcsolati konfliktusokon!

Avagy Párkapcsolat - Játék az egész!?

2019. szeptember 03. - [eureka]

Ami kezdetben rózsaszín köd volt, az a házasság mindennapjaiban már ellaposodott? A gyerekekről való gondoskodás mellett inkább hasonlít “munkakapcsolatra” mint párkapcsolatra? 

Egy család menedzselése jóval fókuszáltabb és támogatóbb jelenlétet kér mindkét féltől – ami idővel csak még nehezebbé válik. 

 

Hogyan tudjuk megtörni ezt a mindennapi, stresszes ördögi kört?

 

Játékkal. A játék ugyanis folyamatos tanulás, mentális relaxálás, figyelem, megismerés, érzékelés és felismerés. A játék a lélek ideális állapota. 

A mindennapjainknak azonban nem igazán a része a játék, hiszen főleg dolgozunk, jó esetben a családunkkal vagyunk, és néha talán a hobbinkra is marad idő. Hogy férhetne el mindezek mellett a játék?

A válaszom pedig: sehogyan. Javaslom, hogy ne mellette férjen el, hanem közben: felnőttként se hagyjuk ki az életünkből a játékokat! Ez ugyanis nem csak a gyerekek sportja – vagy egy olyan hobbi, amit elővehetünk ha nincs jobb dolgunk – hiszen a mindennapjaink játékosabbá tétele komoly életminőség javulással érhet fel!

Mi a férjemmel nem kevés családi krízist éltünk már túl játékos megoldások segítségével, melyekről ebben a cikkemben írtam részletesen: Nyomd be a családon a play gombot!

sdgdsh.jpg

 

Pár éve nagy divat volt az az internetes játék, ami 36 kérdésből állt, melyeket ha felteszel valakinek, a  végére garantáltan szerelmesek lesztek egymásba, még akkor is, ha most először találkoztatok. Sokan nem tudják, hogy ez az elterjedt kérdéssor egy kísérlet része volt, amit Dr. Arthur Aron pszichológus és kutató csapata alkotott meg még 1997-ben azért, hogy tanulmányozzák: hogyan is közelednek egymáshoz énközlésekkel az emberek. *

Bár a legtöbben csak a vicc kedvéért töltötték le Aron tesztjét, fogalmuk sem volt, hogy közben játszanak - mi most nézzünk rá, hogy miért is volt olyan zseniális ez a kérdéssor.

  1. A kérdések fokozatosan mélyültek – akárcsak a legtöbb játékban: a másikra szép lassan szűkülő fókusz itt is egyre mélyebb csendeket és pillantásokat eredményezett a két fél között. A játékok egyik legjobb tulajdonsága ugyanis, hogy felemeli a pillantásunkat a másikra – játékostársak nélkül kevesek vagyunk egymagunkban – így a játék párkapcsolat erősítő, fókuszálást segítő hatással bír.
  2.  A teszt izgalmas/váratlan kérdéseket tartalmazott – tehát akárcsak játék közben, az agy adrenalint és endorfint termelt, és izgatottan várta az újdonságokat, a kalandot. Emlékszel a cikk elejére? Ugye, hogy nem! De az is biztos, hogy ennek a váratlan kérdésnek köszönhetően koncentráltabb és fókuszáltabb lettél.

  3. A teszt személyes volt, mély és bensőséges - akárcsak a játékok többsége. A játékok ugyanis észrevétlenül lazítanak el bennünket, általuk nemcsak a társunkat, de önmagunkat is jobban megismerhetjük. Így nyíltabban, őszintébben viselkedünk játék közben – úgymond megmutatjuk a valódi énünket. 

 

Hogy emelheted ezt át a mindennapjaidba? 

„Én nem érek rá játszani, hiszen dolgozom, családom van, gyerekeim vannak!”

Ezen a ponton szeretnék eloszlatni egy téveszmét: a játékosság máris a mindennapjaid része. Biztosan el szoktál képzelni meg nem történt, de vágyott szituációkat a fejedben. Esetleg fogadást kötsz magaddal, hogy például: „Ma szerencsés napom lesz, ha sikerül elérnem ezt a metrót!"

Ezt például elmejátéknak hívják. Az agyunk ugyanis folyamatosan, észrevétlenül játszik, de ezt nagyon ritkán tudatosítjuk. Ezekhez az észrevétlen, mégis relaxáló és frissítő hatású apró játékokhoz adunk most néhány gyakorlati tippet is: 

 

#1:  Játsszatok elmejátékokat. 

 

Ezt játszhatjátok a párotokkal vagy a gyerekekkel az autóban, utazás közben vagy a vacsora alatt is. A férjemmel az egyik kedvencünk a történet-asszociáció. Így játsszuk: én mondok egy szót, te pedig elmeséled azt a történetet az életedből, amelyik először eszedbe jut róla. Majd mondasz egy kulcsszót, ami elhangzott a sztoriban, és én erre asszociálva mesélek neked egy sztorit az én életemből. 

Számos olyan érdekes történetet tudtam meg így a férjem életéből, amit magától nem is mesélt még előtte – egyszerűen nem is jutott addig az eszébe. Érdekes az agyunk, ugye? 

 

#2: Adjatok egymásnak elismerést. 

 

Olyan ritkán dicsérnek meg minket a munkahelyünkön és a mindennapokban, tegyük hát meg mi magunk! Mi rendszeresítettünk erre egy kis cetlit a férjemmel, melyen az áll: „Gratulálok! Ma ismét beléd szerettem!” Ez egy vándor cetli, csak akkor kapom meg, ha aznap Ő úgy érezte, hogy nekem adná, és addig marad nálam, míg én nem érzem ezt ugyanúgy vele kapcsolatban. Mondanom sem kell, van hogy naponta adogatjuk, de olyan is előfordul, hogy hetekig stagnál valamelyikünknél.

Mit csinál ez a kártya? A fókuszunkat a pozitív tulajdonságokra helyezi a hiányosságok helyett. Mert ha már megkaptam, szeretném neki viszonozni, visszaadni a kedvességet, ezért keresem majd a lehetőséget, hogy észrevegyem a csodálatos tulajdonságait. Így újul meg újra és újra a mindennapokban a kapcsolatunk. 

 

#3: Társasjátékozzatok kettesben. 

 

A társasjátékozás mára az egyik legmenőbb felnőtt hobbivá nőtte ki magát, és itt ne csak a Rizikóra és a Monopolyra gondolj, fantasztikus modern társasjátékok vannak! 

Könnyedek, szórakoztatóak, együttműködésen alapulnak és akár 20 percben tökéletes élményt nyújtanak, ami ráadásul lehetőséget ad nektek arra is hogy új szerepekben lássátok egymást. Ha ilyen játékokat kerestek, nézzetek körül ezen a társasjáték ajánló vlogon:

 

 

Ha a játék beépül a mindennapjainkba: az automatizmusokat elhessentve folyamatosan új szemmel nézhetünk a párunkra!

 

ENGEDD MEG MAGADNAK A JÁTÉKOSSÁGOT ÉS FIGYELD MEG HOGYAN SEGÍT A MINDENNAPI STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN! 

 

 reka_eureka_bloghu.png

Szerző: Győri- Nádai Réka

 

 

* Kérdéssor:
https://hvg.hu/plazs/20150115_Szerelmes_akar_lenni_Valaszolja_meg_ezt_a

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr2715038592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása