Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Egységben az erő!

Miért fontos a csapatmunka a munkahelyen?

2021. június 13. - [eureka]

Új cikksorozatot indítunk útjára, melynek középpontjában a munkahelyi csapatmunka fejlesztése áll. Íme az első rész:

 

A munkavállaló elvégzi a feladatot; a csapat a csillagok közé röpít. 

 

Amikor a csapatmunka fejlesztéséről beszélünk, könnyű abba a hibába esni, hogy a “fejlődés”, a “jobbnak levés” puszta eredményért kezdünk bele ebbe a bonyolult folyamatba. Ne keverjük azonban a munkahelyi csapatot a közmondásos jó pappal. Ha kinyitjuk a csapatfejlesztés feneketlen (pénzügyi és időbeli) feneketlen zsákját és fejreállítjuk, akkor rengeteg minden fog kiömleni belőle - csak nem biztos, hogy az, amire vágytunk.

A csapatunk és mi magunk is dolgozunk valamiért. Valamiért, amit el szeretnénk érni közösen. És ez a valami az, ami meghatározza a csapat fejlődésének irányát is. Egy cél, egy megoldás, egy olyan látható végpont, mely egy irányba állítja az összes csapattagot. 

Lehet ez például az eladások számának növelése? Persze, hogy lehet. Egy hatékonyabb technológia kifejlesztése? Hogyne! A munkavállalók elégedettségének és elköteleződésének növelése? Miért ne! 

A lényeg, hogy legyen meg a “Mit” és a “Miért” - értsük meg tehát a céljainkat; azt, hogy hogyan működik együtt a leghatékonyabban a társaság; és vizsgáljuk meg, hogy mindenki a helyén van-e a szervezeten belül. Így lehet sikeres az egyén és a csapata is.

Hagyjunk hát fel a giccses inspiráló mondatok iroda falára történő felfestésével, és ehelyett értsük meg a csapatmunka előnyeit, a jól teljesítő csapat tulajdonságait és a csapatmunka fejlesztésének határait!

A cikk a kép után folytatódik!

eureka_games_csapatfejlesztes_cikk_1.png

 

Miért olyan fontos a csapatmunka javítása?

 

Gondoljunk a munkahelyre, a szervezetre egy pillanatra úgy, mint annak végcéljára.

Egy olyan vállalkozás, mely kiemelkedő terméket ad el.
Egy olyan cég, mely egyedülálló szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.
Egy olyan szervezet, melynek megoldása hatékonyabbá teszi a mindennapokat, esetleg élhetőbb hellyé a bolygót.

A példa kívánság szerint folytatható.

Most pedig gyorsan, röviden gondoljunk bele, hogy ezt a végcélt, ennek elérést mennyi minden befolyásolja. Ezeket hívjuk szervezeti alkotóelemeknek. A szervezeti alkotóelemek majdnem minden pontján pedig ott ül (áll, fekszik, guggol. stb…) valaki. Vagy valakik. Ahogy a csapat és annak tagjai együtt dolgoznak, alapvetően határozzák meg a szervezeti célokat.

 

Az erős csapatok az egyénnel kezdődnek

 

Vegyünk elő egy mostanában sokat mért és kielemzett összefüggést: a munkahelyi elköteleződés és a teljesítmény kéz a kézben jár.

A Gallup felmérése szerint az elköteleződés fokának javítása az alábbi eredményekkel jár statisztikailag:

  • több, mint 40%-al alacsonyabb a hiányzások száma a munkahelyen
  • több, mint 20 %-al alacsonyabb a fluktuáció (az egyébként magas fluktuációjú szervezetekben)
  • több, mint 15%-al magasabb termelékenység
  • több, mint 20%-al magasabb profit

És hogyan növelhető a legegyszerűbben az elköteleződés foka?

Úgy, hogy az egyén felfedezi, megérti és tudatosítja, mik azok a tulajdonságok, melyek igazán sikeressé teszik a munkahelyén. Mik azok, amikben igazán tehetséges. Amit a kisujjából kiráz. Amit könnyedén és stresszmentesen elvégez.

Egyszóval ezek az erősségei. 

Ha pedig a csapat tagjai képben vannak egymás erősségeivel, akkor könnyeben kérnek segítséget, jobban számíthatnak egymásra, csökken a konfliktusok száma miközben nő a pozitív visszacsatolásoké. És végeredményben nő a bizalom a csapattagok között.

Ugye milyen egyszerű? Hiszen mindannyian tudjuk, miben vagyunk erősek. Legalábbis azt hisszük.

Próbáld ki az alábbi egyszerű gyakorlatot: magyarázd el valakinek azt, hogy mi a munkád, de úgy, mintha egy ötévesnek kellene ezt megtenned. (A legjobb persze, ha találsz ehhez egy ötévest, de hidd el, más is megteszi.)

Ugye, hogy nem könnyű. Most magyarázd el ugyanígy, hogy mi az, ami igazán sikeressé tesz a munkahelyeden - vagyis azt, amiben a legjobb vagy. Ha úgy érzed, ez nem is olyan egyszerű, akkor ne csüggedj. Szinte mindannyian ugyanígy vagyunk vele.

Ezért fontos tehát a csapat és az egyén fejlesztése: hogy megtaláljuk azt a közös nyelvet és ezáltal a célt, ami összeköti az együtt dolgozó embereket. Ha ezután olyan szerepkörökbe helyezzük őket, amelyekben igazán kiélhetik az erősségeiket és a tehetségüket, akkor az energiájuk és a szenvedélyük fogja táplálni a kiemelkedő teljesítményüket, és végül ugyanez inspirálja a munkatársaikat is.

 

Az út tehát az alábbi:

 

  1. A csapattagok képesek felfedezni és megérteni a többiek erősségeit.
  2. A csapattagok tudatosítják a többiek erősségeit és azt, hogy ez milyen viselkedéshez vezet.
  3. A csapatban csapattagok ösztönzik egymást az erősségeik fejlesztésére.
  4. Végül pedig a csapattagok felhasználják egymás erősségeit a tervezéshez, a stratégiaalkotáshoz, az elemzéshez és végül magához a cselekvéshez.

 

Tehát hol is kezdjük?

Ott, hogy megismerjük az erősségeinket.

Hogyan fogj neki?

Csinálj egy gyors “egészségügyi” felmérést a csapatban, és kérdezd meg őket arról, milyennek látják a csapatmunkát a munkahelyen.

Döntsd el, hogy a csapatmunka szükséges vagy szükségtelen a szervezetben, és első lépésként határozz meg egy egyszerű célt, amelyet a csapatod elérhet.

Jegyezd fel elérendő csapatcélokat vagy a javítandó szervezeti (üzleti) eredményeket, és határozz meg konkrét határidőket, amikorra ezeket a célokat el szeretnétek érni.

 

A csapatmunka fejlesztésének az első lépése az erősségeink fel- és megismerése. Ahogyan egy szuperhős is megtanulja a saját szupererejét. Ha pedig támogatásra van szükséged, keress minket, mi segítünk végigmenni az úton.

 

  gabi_icon.jpg

Szerző: Bódi Gabi - Szervezetfejlesztési vezető, alapító

EUREKA GAMES 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr2016592812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása