Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

A fluktuáció és a pazarlás ellenszere kézenfekvőbb, mint gondolnád!

Avagy mi fán terem a munkavállalók elismerése?

2019. október 31. - [eureka]

A modern munkahelyi kultúra máig esszenciális alapköve a munkaerő elismerése (“employee recognition / employee appreciation”). Ám ez gyakran kimerül a fantáziátlan vagy egyszerűen kínos látszatmegoldásokban. Ez az írás egy kétrészes cikk első fele, melyben 5 nyomós érvet hozok arra, hogy miért érdemes túllépni az elcsépelt módszereken.

Mindannyian találkoztunk már kedvenc boltunk vagy gyorséttermünk büszkeségfaláról félszeg mosollyal ránk pillantó “Hónap Dolgozójával”, de az sem ritka, hogy magunkat büszkén kihúzva, határozottan kellett megráznunk a főnökünk kezét, miután átnyújtottta nekünk a “Köszönjük a kitűnő munkádat!” emlékplakettet, miközben már azon gondolkoztunk, irodánk melyik sarkába dugjuk el, hogy senki ne vegye észre.

Pedig a kiindulópont több mint jó: a munkavállaló erőfeszítéseinek és teljesítményének elismerése a hosszan tartó elköteleződés és motiváció alapköve. Ha a dolgozó úgy érzi, hogy a munkájának van értelme, melyet a környezete észrevesz és méltányol, akkor nem csak egy fogaskeréknek érzi magát a gépezetben.

A munkavállalók elismerése a virágzó munkahelyi kultúra meghatározó részét képezi, de a mérhető üzleti eredményekre is pozitív hatással van. 

eureka_blog_elismeres_cikk.jpg

 Milyen előnyökkel jár tehát egy jól működő elismerési program bevezetése?

 

1. VONZZA A TEHETSÉGEKET

 

A Boston Consulting Group 2014-ben egy egész világra kiterjedő felmérést végzett 200.000 munkavállaló és aktív munkakereső bevonásával. 26 különböző paramétert kellett sorrendbe állítaniuk a felmérésben résztvevőknek aszerint, hogy számukra mik a legfontosabb tényezők a munkahely kiválasztása során.*

A felmérés alapján a munka és az erőfeszítés elismerése volt messze a legfontosabb faktor, melyet ezek az emberek munkakeresés és munkavállalás során figyelembe vesznek. Érdekes, hogy a “vonzó, fix bér” mindössze a nyolcadik helyen végzett, jóval az interperszonális kapcsolatok mögött végezve.

 

2. SEGÍT A MUNKAERŐ MEGTARTÁSÁBAN

 

A Gallup 2016-os nemzetközi felmérésében az elismerési rendszerek hatásait vizsgálta a munkahelyen. Már az eredmények alapján kiadott összefoglaló címe is sokatmondó: Munkahelyi Elismerés: Alacsony Költség, Kiemelkedő Hatás. **

A kutatás egyik legmeglepőbb állítása, hogy a megkérdezettek kétszer nagyobb eséllyel maradnának a munkahelyükön, míg akik teljesítménye nincs megfelelően honorálva, nagyobb valószínűséggel mondanak fel 1 éven belül.

Más nemzetközi felmérések is alátámasztják ezeket a számokat. A Qualtrics amerikai közvélemény kutatása alapján a munkaerő ötször nagyobb eséllyel marad lojális a munkáltatóhoz, amennyiben őt a vezetője illetve a vállalat rendszeresen dícséri, munkáját elismeri.***

 

3. JAVÍTJA A VÁLLALAT ÉS A MUNKAVÁLLALÓ TELJESÍTMÉNYÉT IS

 

Elsőre furcsának tűnhet, de a munkahelyi teljesítmény mögött elsősorban lélektani okok állnak, nem pedig képességbeli okok. Egy bejáratott munkakörben az ingadozó hatékonyság okozója a munkát végző valódi személy hangulata. A demotivált, enervált munkaerő sosem fogja olyan produktivan végezni feladatát, mint a kiegyensúlyozott kolléga.

A Glassdoor 2013-ban 2000 felnőtt munkavállalót kérdezett meg a munkahelyi elismerés erejéről. **** Az önbevallásos felmérés során a résztvevők 81%-a vallotta, hogy jobban és hatékonyabban dolgozik, sőt terhelhetőbb, ha a főnöke észreveszi és méltányolja a munkáját. Ezzel szemben a negatív motiváció ereje nagyságrendekkel kisebb: a kirúgástól való félelem csak a megkérdezettek harmadát sarkallja aktívabb munkavégzésre.

Az elismeréssel ösztönzésnek pedig számtalan formája van, a fizetés emeléstől kezdve a váratlan és meglepetésszerű jutalmakon keresztül a vállalati folyamatokba való bevonásig. Egy azonban közös mindegyikben: abból az alapfeltevésből indulnak ki, hogy a munkavállaló meg is találja az értelmet abban, amit csinál - enélkül ugyanis a dicséret mit sem ér. 

 

4. SARKALLJA AZ MEGÚJULÁST ÉS AZ INNOVÁCIÓT

 

A munkahelyi elismerés nemcsak a napi rutinhoz kapcsolódó teljesítményben fejti ki áldásos hatását, hanem teret és otthont ad a szikrázó gondolatoknak, az alkotó, kreatív légkörnek. Egy bátorító atmoszférában a gondolatok - és ezzel a konstruktív kritika - áramlása is könnyebben halad, a kollégák organikusan osztják meg egymással és a szervezettel is az innovatív gondolataikat.

Sokszor már az elismerés formája is megteremti az alkalmat az újításra. A FedEx például egyfajta jutalmazási struktúraként vezette be a FedX napot, ahol a munkavállalók a kiemelkedő munkájukért olyan szabadnapokat kaptak, melyben bármilyen projekten dolgozhattak együtt anélkül, hogy teljesítménykényszer alatt álltak volna. Az egyetlen elvárás az volt, hogy a projekt ne kapcsolódjon az általános munkakörükhöz. Ha az ötlet végül nem volt használható vagy kivitelezhető, az nem jelentett semmit - a legfontosabb, hogy olyan újító ötletbörzét hozott, mellyel a vállalat is profitált, míg a munkaerőt pedig kimozdította a napi szorító rutinból.

 

5. MEGALAPOZZA A MUNKAHELYI KULTÚRÁT

 

Tételgondolatunk, hogy a munkahelyi elismerés a virágzó munkahelyi kultúra szilárd támpontja és ékköve egyben. Közvetlenül kapcsolódik a visszajelzés kultúrájához, és ezzel pedig a a hierarchikus főnök-beosztott viszonyhoz is. 

A munkavállalónak a vezetővel és közvetetten magával a szervezettel fennálló kapcsolatában meghatározó szerepe van annak, honnan és milyen formában kap visszajelzést.

Az O.C. Tanner 2018-as globális riportjában a munkahelyi kultúra középpontjába állította az elismerési rendszereket és azok hatásait. ***** A munkavállalók méltatása, az elvégzett munka elismerése a munkahelyi kapcsolatteremtés első és legfontosabb lépései közé tartoznak. 

Egy 2018-as kutatásból kiderül, hogy "a magyar munkavállalók számára a munkáltatóhoz való kötődés legfontosabb tényezője a jó csapat. A fizetés a férfiaknál a második helyen áll, nők esetében pedig a hatodik helyre került a sorrendben. Kimondhatjuk: amelyik cég csak a fizetést gondolja a megtartás eszközének, az tévúton jár" ******

Ha egy feladatot végzünk, elsőként azt szeretnénk tudni, hogy jól csináljuk-e. Ha kész vagyunk, tudni szeretnénk, a teljesítményünkről és eredményünkről mit gondol a vezetőnk, a munkatársaink és az ügyfeleink is.

Az virágzó munkahelyi kultúra ugyanis mágnesként vonzza a tehetségeket és a hatékonyságot. Az a munkahely pedig, ahol alkalmat, időt és teret szánnak a tehetségek és teljesítmény elismerésére, átlagosan 20%-al válik vonzóbbá a munkahelyet keresők szemében is.

 

A következő cikkünkben megvizsgáljuk, hogyan hat a munkahelyi kultúrára a munkaerő megfelelő elismerése, és milyen gyakorlati követendő példák találhatók a munkaerőpiacon.

ADDIG IS, KÖVESS MINKET FACEBOOKON, ÉS ÍGY BIZTOSAN NEM MARADSZ LE A CIKK MÁSODIK FELÉRŐL. 

 

 contactus-peti.png

Szerző: Dr. Kalmár Péter

 

 

 *fotó: Freepik - jogtiszta tartalom


* https://www.bcg.com/publications/2014/people-organization-human-resources-decoding-global-talent.aspx

** https://www.gallup.com/workplace/236441/employee-recognition-low-cost-high-impact.aspx

*** https://www.qualtrics.com/employee-pulse/

**** https://www.glassdoor.com/employers/blog/employers-to-retain-half-of-their-employees-longer-if-bosses-showed-more-appreciation-glassdoor-survey/

***** https://www.octanner.com/content/dam/oc-tanner/documents/white-papers/2018/2018_Global_Culture_Report.pdf

****** https://hrevolution.hu/fluktuaciokutatas/

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr2815276124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása