Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

5 lépés az erősségeid azonosítására

Melynek köszönhetően hatékonyabb leszel a munkádban

2021. június 27. - [eureka]

Ha a munkádat összehangolod az erősségeiddel, szívesebben és hatékonyabban fogsz dolgozni. Ennyire egyszerű.

Na de könnyű is? Nem feltétlenül, de azt megígérhetem, hogy megéri!

A LEGTÖBBEN NEM TUDJUK, HOGY MIBEN VAGYUNK IGAZÁN JÓK.

Azt gondolom, hogy emberi lényekként, nincsen tiszta rálátásunk arra, hogy miben is vagyunk igazán jók. Kell a környezetünk visszajelzése, hogy lássuk, ami számunkra természetes adottság, az másoknak kihívást jelent és vica versa.

Hogyan kezdj hát neki?

A bejegyzés a kép után folytatódik!

png_eureka_5_lepes_1.png

 

1. KEZDD A TEHETSÉGEIDDEL

 

A Gallupnál az "erősséget" úgy definiálják, mint egy adott tevékenységben való közel tökéletes teljesítményt. Más szóval, ez az, amiben jó vagy, és ezt mások is észreveszik rajtad, “erről vagy ismert”.

Az erősség azonban nem magától értetődő. Ami már alapvetően megvan benned, azt "tehetségnek" hívják. A tehetség benned szunnyadó erősség eredője. Azok a veled született természetes képességek, amelyeket produktívan tudsz alkalmazni.

A tehetségeket pedig erősséggé lehet formálni, de ehhez idő, tapasztalat, eltökéltség és fejlesztés szükséges.

Az emberek jobb életet élnek, ha az erősségeikre építenek, mintha a gyengeségeik megszállottjaivá válnak.

Fontos, ha van néhány gyengeséged, azzal nincsen semmi baj, természetesen ezeket sem kell figyelmen kívül hagynod. Menedzselni kell őket. Megérteni őket. Segítségükkel rájöhetsz, hogyan is működik az agyad, és felfedezheted, hogy hol szunnyad benned a legnagyobb potenciál a kiemelkedő teljesítményre.

 

2. VIZSGÁLD MEG A MINTÁIDAT

 

Nem emlékszem, ki mondta először, de “ahogyan egy dolgot csinálsz, úgy csinálsz mindent". Tehát, ha a magánéletedben hajlamos vagy a "mindent vagy semmit" elvét követni, akkor valószínűleg a szakmai életedben is így teszel.

Amint megtalálod a mintákat abban, ahogyan a dolgokat csinálod, elkezdheted keresni azokat, amelyeket a legnagyobb mértékben az előnyödre fordíthatsz, és azokat, amelyek visszatartanak.

 

3. KERESD AZ ÁTFEDÉSEKET

 

Ha már megvan, hogy miben vagy jó, nézd meg, hogyan tudod ezeket az “izmokat edzeni”: Kiváló író vagy? Elkápráztatod a hallgatóságot? Egy szervezési mester vagy?

Ha tudod, hol van számodra a zsenialitás zónája, ahol kivirulsz, akkor magától értetődően fogsz elkezdeni gravitálni azon dolgok felé, amelyekben sikeresebb vagy és amik jobban számítanak neked.


Készíts egy listát azokról a dolgokról az életedben, amelyekben kiválóan teljesítesz, és jegyezd fel, hol van átfedés a munkádban ezekkel a képességekkel. Ezután keresd meg, hogyan delegálhatnád azokat a feladatokat, amelyekben kevésbé tehetséges. Ez nem mindig lehetséges teljesen, de végső soron az a cél, hogy több időt tölts olyan munkával, amelyben kiválóan teljesítesz, és kevesebbet olyannal, amelyben nem.

 

4. VOND BE A TÖBBIEKET IS

 

Ahhoz, hogy elkezdhesd úgy alakítani a munkádat, hogy az erősségeidből többet tartalmazzon, egy ponton valószínűleg be kell vonnod a csapatod tagjait és akár a szervezeted vezetőit is. El kell beszélgetned azokkal, akikkel együtt dolgozol.

Ilyen az, amikor a legjobbat kapod belőlem, és ilyen, amikor a legrosszabbat...

Erre van szükségem tőled, és ez az, amit pedig én tudok nyújtani...

Az iskola és a környezetünk is úgy nevelt minket, hogy szinte beleégették az agyunkba: a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Vagyis ahhoz, hogy elérjük a célt és sikeresek legyünk, elég csak még keményebben dolgoznunk. Ez természetesen önmagában nem igaz.

 

5. MÉRD VISSZA AZ EREDMÉNYEIDET!

 

Ahogy elkezded jobban megérteni az erősségeidet, és egyre inkább azokra a feladatokra összpontosítasz, melyekben ki is használhatod azokat, úgy szükséges nyomon követned a sikered néhány mérőszámát.

Úgy alakul a munkád, ahogyan szeretnéd? Képes vagy például hatékonyabban vagy kevesebb hibával elvégezni a dolgodat? Elégedettebb vagy a munkáddal?

Győződj meg róla, hogy a tehetségeidbe fektetett munka megtérül és számodra előnyös területeken kamatozik! Ne feledd, a képlet ez:

TEHETSÉG x BEFEKTETÉS = ERŐSSÉG

A tehetségeid felfedezéséhez és erősségé formálásához jó alapot és további segítséget kaphatsz coaching és képzési folyamatok során, mastermind csoportban.

 

HOGYAN ISMERD FEL, HOGY TEHETSÉGES VAGY?

 

Az alábbi gombra kattintva kapsz egy letölthető oldalt, benne pedig egy gyakorlatot, amely segít rávilágítani, hogy miben vagy tehetséges. Természetes módon visszatérő gondolkodási, érzés- vagy viselkedésmintákat keresünk, amelyek pozitív eredményeket hoznak a számodra.

 

TÖLTSD LE IDE KATTINTVA A GYAKORLATOT!

 

Felfedezni a saját erősségeidet az egyik legfelemelőbb érzés. A felfedezés útja pedig tele van kihívással, mosollyal és 'Eureka-élménnyel'. Ha támogatásra van szükséged, keress minket, mi segítünk végigmenni az úton.

 

 

  gabi_icon.jpg

Szerző: Bódi Gabi - Szervezetfejlesztési vezető, alapító

EUREKA GAMES 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr8016605946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása