Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Minden, amit tudnod kell a munkahelyi motivációról

2020. október 25. - Bódi Gabi

Áprilisban néhány nap leforgása alatt sok ember - a családtagjaitok, barátaitok és a kollégáitok - motivációja a piramis legtetejétől a legalsó szintjéig esett. Mindannyian Maslow szükséglet-hierarchiájának legalapvetőbb szintjén voltunk, biztonságot és bizonyosságot keresve hónapokig. 

Egy rövid nyári szusszanás után fokozott mértékben tért vissza a vírushelyzet a dolgos mindennapokba, melynek már érezzük is a pszichénkre gyakorolt hatását. A téli hónapok és a hosszú, kényszerű home office időszak miatt jogosan tartanak a HR-esek és a vezetők a kollégák elszigetelődésétől, a csapatmorál és teljesítmény csökkenésétől. 

A vírus mellett a fluktuációs hullám is veszélyezteti a szervezeteket. Sok, a koronavírus járvány időszaka alatt a vezetőjében csalódott munkavállaló dönt most a távozás mellett, akár anélkül is, hogy tudná, hol folytatja majd a munkát. A jelenségről Drávai Gabi kolléganőm beszélgetett a HR Feed újságírójával. 

eureka_blog_munkahelyi_motivacio.jpg

Az elmúlt hetekben a legtöbb kérdés, amit az ügyfeleinktől kaptam, valamilyen formában a motiváció és engagement (aktív részvétel, kapcsolódás) témához volt köthető. 

Miként tarthatom egyben a csapatom home / office-ban?

Hogy irányítsak hatékonyan mikromenedzsment nélkül?

Hogyan kezeljem a motivációt vesztett kollégákat? 

És mit tehetek akkor, ha én vagyok az a kolléga?

Először az egyéni motivációval kezdem, a csapatokról lentebb lesz szó. 

eureka_games_munkafuzet_anonimhr.png

 

A PROBLÉMÁT A KELETKEZÉSI SZINTJÉN AKARD MEGOLDANI

 

Maslow szükséglethierarchiáját talán senkinek sem kell bemutatni. Röviden, elmélete szerint az önmegvalósítás felé vezető úton törekszünk a magasabb szintű szükségletek kielégítésére, ami ugyanúgy igaz otthon, mint a munkahelyen. Most különösképpen, amikor elmosódnak közöttük a határok. 

Tehát, amikor magadon vagy egy munkatársadon érzed a motiváció vesztettséget, ezeket a kérdéseket érdemes feltenned magadnak:

Vajon ez a probléma a Maslow piramis melyik szintjén keletkezhetett? 

Milyen szükségletről lehet szó? Mik azok a jelek, amikből erre következtetsz?

Mit lenne érdemes máshogy csinálnod legközelebb, amikor újra találkozol a problémával?

Néhány példa arra, hogy milyen szükségletek tartozhatnak konkrétan ezekhez a szintekhez. Elképzelhető, hogy néhány esetben több szinten is sérült szükségletekkel találkozol. Ilyenkor mindegyik szükségletet a maga szintjén kell kezelni. 

 

Fiziológiai szükségletek:

  • Munkavégzés alapvető eszközei (pl: jó szék, gyors internet / Wi-Fi, számítógép, digitális eszközök)
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű idő és tér a fókuszált munkavégzésre. 
  • Munka és magánélet egyensúlya, mentális és fizikai töltődés
  • Irodában tiszta mosdók, levegőcsere, fűtés, megfelelő fényforrás. 
  • Megbízható egészségügyi ellátás

 

Biztonság:

  • Kielégítő fizetés és juttatások
  • Biztos munkahely és bizalom a munkaadóban
  • Becsületes és etikus gyakorlatok
  • Kiberbiztonsági eszközök és használatuk betanítása
  • Privát szféra
  • Irodában közös használatú tárgyak fertőtlenítése, maszk viselés

 

Szeretet, valahová tartozás

 

Elismerés:

 

Önmegvalósítás:

 

CSAPATBAN AZ ERŐ

 

Ahogy az a fenti pontokból kitűnik, szükségleteink jelentős részében kulcs szerepet játszanak a kapcsolataink másokkal, lévén társas lények vagyunk. 

Az elkövetkező hetekben, hónapokban tapasztalhatjuk a bezártsággal a közösségi élmények iránti igényünk cseppet sem csökken, sőt, ilyenkor érezzük igazán, mennyire hiányoznak a személyes kapcsolatok és ingerek az életünkből.

 


Fontos, hogy fenntartsuk a közösségi interakciókat, és alkalomadtán fejlesszük is ezeket, még akkor is, ha korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Sokszor használjuk a játékot, mint eszközt arra, hogy erősítsük a munkahelyi közösségek összetartását, és erről most sem kell lemondanunk.  

 

Eureka Games Tipp 

3 egyszerű játékot ajánlunk nektek, melyek mindamellett, hogy segítenek kissé ellazulni, fejlesztik a kohéziót, a problémamegoldást. Mindezt szórakoztató keretek között élvezhetitek, akár a virtuális térben is!

 

HA MINDEZEKEN TÚL ÚGY ÉRZED, HOGY NEKED VAGY A CSAPATODNAK PROFI TÁMOGATÁSRA LENNE SZÜKSÉGE, RÁNK SZÁMÍTHATSZ AZ ONLINE TÉRBEN IS! 

 

  gabi_icon.jpg

 Szerző: Bódi Gabi

EUREKA GAMES 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr7216257000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása