Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Építsetek közösséget online, társasjátékok segítségével!

2+1 egyszerű interaktív játék a home officeban dolgozó kollégáknak

2020. április 02. - [eureka]

A napokban egyre elterjedtebben és felelősségteljesen vetjük alá magunkat a közösségi távoltartásnak, valamint az otthonról dolgozás meglepően bonyolult művészetének. Megvizsgáltuk már, hogy milyen gyakorlatias és előkészületeket igényel a home office, hogyan dolgozzuk fel a megváltozott élethelyzettel járó pszichés nyomást, hogyan alakíthatjuk úgy proaktívvá a viselkedésünket, hogy abból előnyt kovácsolhassunk ebben a helyzetben is.

Azonban a bezártsággal a közösségi élmények iránti igényünk cseppet sem csökken, sőt, most érezzük igazán, mennyire hiányoznak a személyes kapcsolatok és ingerek az életünkből. Több ügyfelünkkel beszélgettünk az elmúlt napokban, és számos helyen felmerült az aggodalom a korábban egyazon munkahelyen dolgozó csapatok kohéziójának várható meggyengülése miatt. Egyik napról a másikra felborultak ugyanis a megszokott rutinok, a kollégák nehezebben érik el egymást, többet kell várniuk egymásra, hosszadalmasabb a kommunikáció és a legnehezebb: eltűntek a személyes interakciók valamint az ezzel járó egymásra hangolódás, metakommunikáció.

Van azonban egy jó hírünk: a közösségi élményekről nem kell (és nem is szabad) teljesen lemondani, csak kissé át kell őket alakítani. Az időszakos közös meetingek megtarthatók az online térben is, a reggeli közös kávézás is megejthető, még ha ez bizonyos kompromisszumokkal is jár.

Fontos, hogy fenntartsuk a közösségi interakciókat, és alkalomadtán fejlesszük is ezeket, még akkor is, ha korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Sokszor használjuk a játékot, mint eszközt arra, hogy a munkahelyi közösségek összetartását erősítsük, és erről most sem kell lemondanunk. Ne mindig a munkáról és a tűzoltásról legyen szó: foglalkozzunk rendszeresen magunkkal is.

Ehhez 3 egyszerű játékot ajánlunk nektek, melyek mindamellett, hogy segítenek kissé ellazulni, fejlesztik a kohéziót, a problémamegoldást, mindezt szórakoztató keretek között.

 eureka_games_blog_interaktiv_csapatepites_tarsasjatek.jpg

Előkészületek

 

Mielőtt belevágnátok bármilyen online csapatépítő tevékenységbe, fontos, hogy mindezt tudatosan és felkészülten tegyétek. Elengedhetetlen, hogy úgy tekintsetek ezekre az eseményekre, mintha a munkahelyi szokásaitok, a heti / havi rutinotok részét képzené. Érdemes egy rendszerességet szabni ennek, ugyanis az ad hoc aktivitások bár egyszer-kétszer feltölthetnek benneteket a spontaneitás érzésével, a szervezéssel járó nehézségek hamar kedveteket szeghetik.

Érdemes például heti egy napot kijelölni arra, amikor időt szántok egy közös csapatépítésre. Nem kell az egész napot erre dedikálni (hisz sokan nem is tudnának a munkájuk mellett erre külön időt szánni), sőt, alkalmaként maximum 1-2 óra bőven elegendő, hogy közös élménnyel feltöltődve folytassátok a tennivalókat.

Ne csapjatok egyből bele a játékba, szánjatok időt a a kezdeti összekovácsolódásra. Kezdésként legyen fél órátok arra, hogy beszélgettek egymással, odafigyeltek egymásra, megbeszélitek: ki hogy van. Simon Sinek „összecsődülés” rutinja nagyon jó fogódzót nyújthat az egymásra hangolódásra. Ha ezzel kész vagytok, itt az ideje a „remote csapatépítésnek”.

 

Fekete Történetek

Ha szeretitek a kémtörténeteket vagy a krimiket, akkor a Fekete Történetek vicces és abszurd sztorijait imádni fogjátok, ebben a dedukciós játékban ugyanis egy valaki tud egy bűnesetet, a többiek pedig találgatnak. A mesélő csak igennel és nemmel felelhet a feltett kérdésekre, a többiek célja pedig hogy kitalálják a feladványt minél pontosabban és megfejtsék a bűntényt.

A játék nem igényel sem nagy előkészületet, sem nagy befektetést. Elég, ha a társaságból egyvalaki rendelkezik a „történetkártyákkal”, ő lesz a mesélő. Ha alkalomról alkalomra szeretnétek váltogatni a mesélő szerepét egymás között, akkor akár előre be is szkennelhetitek a kártyákat, és egymás között szétosztva kikülditek egymásnak, így mindig más bújhat a játékvezető szerepébe.

Ez a játék egy igazi kooperatív élmény a csapatnak, együtt gondolkozva oldjátok meg a logikai feladatokat. Nagyszerű közösségi élmény, stresszfaktor nélkül, hiszen olyan tempóban játszátok a játékot, ahogyan nektek a legkényelmesebb, és még a sikerélmény is közös.

Ha pedig további fejtörőkre is éheztek, akkor a társasjátékon kívül ajánljuk figyelmetekbe a „Mi a címe ennek a könyvnek” című könyvet, mely további számtalan logikai és képtelen feladvánnyal dolgoztatja meg a csapat szürkeállományát.

 

Fedőnevek

Ha a csapatban megvan a versenyszellem, akkor a Fedőnevek szintén remek választás. Számtalan online „hack” létezik arra, hogyan játszhatjátok a játékot egyetlen társasjátékkal közösen, de a jó hír, hogy elérhetőek olyan online megoldások is, melyeknek köszönhetően még fizikailag sem kell birtokolni a társasjátékot, és még ingyenes is.

A Horsepaste weboldal éppen ezért jött létre. Közösen létrehozhattok benne egy lobbit, amiben csak és kizárólag ti játszotok, miközben Zoom-on (vagy más felületen) tartjátok a kapcsolatot. Osszátok magatokat két csapatra: pirosak és kékek. Mindkét csapat nevezzen ki egy-egy csapatkapitányt, ők a „kémfőnökök”. A játék pofonegyszerű: minden játékos ugyanazt a 25 szót látja maga előtt. Ebből 9 szó csak az egyik (a kezdő) csapaté, 8 szó a másiké, azonban senki nem tudja, hogy melyik kié, egyedül a két kémfőnök. A csapatok célja, hogy megtalálják a saját szavaikat, ebben pedig a kémfőnök van segítségükre: felváltva utalnak egyszavas célzásokkal az saját szavakra. Egy célzás (kulcsszó) több szóra is utalhat egyszerre az asztalon. A kémek megpróbálják kitalálni, hogy a főnökük melyik szóra utalt. Ha olyan szóra bök rá a csapat, mely nem az övéké, akkor a másik csapat köre jön. Figyelem! A 25 szó között található mindig 1 olyan, amelyre tilos rábökni, ellenkező esetben a másik csapat azonnal nyert! Amelyik csapat a leggyorsabban megtalálja az összes saját színű szavát, megnyerte a játékot.

A javasolt programban pedig még a magyar nyelv is benne van. Az eredeti játékszabályt online itt is eléritek.

A Fedőnevek egy kompetitív, gyors folyású játék, mely közös gondolkodást és egymásra hangolódást igényel a csapatoktól. Kommunikációt és kooperációt fejlesztő szórakoztató aktivitás, melyet ha megkedveltek, akár rendszeres háziversenyeket is szervezhettek belőle, illetve saját (munkahelyi) szókészleteket is létrehozhattok.

 

Keep talking and nobody explodes

Éreztétek már valaha úgy a munkátok során, hogy olyan összhangot és precíz közös gondolkozást igényel, mintha egy bombát hatástalanítanátok? Van egy remek hírünk: ezt az érzést biztonságosan és szórakoztatóan ténylegesen is átélhetitek! A „Keep talking and nobody explodes” egy online játék, mely akár számítógépről, akár telefonról is játszható. Minimális befektetést igényel: a játék maga fizetős, de bőven elég, ha csak annak a résztvevőnek van meg, aki a „bombával ül szemben”.

A Keep talking egy érdekes ötvözete a videójátékoknak és a társasjátékoknak, itt ugyanis az egyik játékos igyekszik egy virtuális bombát az idő lejárta előtt hatástalanítani, azonban lövése sincs arról, hogyan tegye azt.

A többi játékos, akikkel közös video hívásban van, a náluk lévő bombahatástalanító kézikönyv alapján adnak neki utasításokat - mindezt úgy, hogy ők meg magát a bombát nem látják. A lényeg tehát a kommunikáció és az információ megfelelő átadása, ami persze egy időkorlátba szorított helyzetben akaratlanul is vicces helyzeteket eredményez.

A játék, pontosabban a szabályok és a bombahatástalanító kézikönyv angol nyelvű, de már felbukkant a neten itt-ott nem hivatalos magyar fordítás is, melyet megtalálhattok akár itt is.

A „Keep talking and nobody explodes” szintén egy teljes közösségi élményt adó kooperatív játék, kompetitív nyomás nélkül. Mégis nagyobb izgalmakat rejt, mint a Fekete Történetek, hiszen közösen versengtek a játék ellen, miközben a visszaszámláló és egyéb váratlan események emelik a feszültséget. Jól fejleszti a nyomás alatt teljesítő csapatok együttműködési készségét, és kifejezetten ajánljuk agilis csapatok közös egymásra hangolódására.

 

A TÁVOLRÓL DOLGOZÓ CSAPATOKNAK IS SZÜKSÉGE VAN AZ ÖSSZETARTOZÁS ÉRZÉSÉRE ÉS A KÖZÖSSÉGI LÉTRE. HA TI IS SZERETNÉTEK KÖNNYEDÉN, LAZÁN, MÉGIS JELENTŐSÉGTELJESEN ÖSSZEKAPCSOLÓDNI VIRTUÁLISAN, KERESSETEK MEG MINKET ÉS SEGÍTÜNK! IGYUNK MEG EGY KÁVÉT SYKPE-ON KERESZTÜL ÉS BESZÉLGESSÜNK RÓLATOK!

 

contactus-peti.png

 

Szerző: Dr. Kalmár Péter

EUREKA GAMES 

 

 

 *fotó: Freepik - jogtiszta tartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr2915583738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása