Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Így kerüli el a vezetői csapat a bábeli zűrzavart!

2024. január 08. - [eureka]

Az ideális munkahelyről mindenkinek vannak elképzelései. Ugyanígy, azt is meg tudnánk jó esetben fogalmazni, mi segítene abban, hogy jobban dolgozzunk egy csapatban. Ez a szervezet minden szintjére, a vezetői csapat tagjaira is igaz! Szopkó Beatrix vagyok, az [eureka] Consulting üzletágának vezetője és elhoztam pár érdekes gondolatot arról, hogyan kerülheti el egy vezetői csapat a bábeli zűrzavart egy döntéshelyzetben.

Az ideák elérhetőek!

Képzeld el, hogy egy olyan vezetői csapatban dolgozol, 

  • ahol mindenki számára egyértelmű, hogy miért dolgoztok nap, mint nap;
  • ahol mindenkinek van lehetősége kibontakoztatnia magát;
  • ahol mindenkit meghallgattok és asszertívan kommunikálva kezelitek az érdekellentétből és egyéb helyzetekből fakadó konfliktusokat;
  • ahol van legalább egy olyan ember, aki összetartja a csapatot és ha kell meghozza a végső döntést a szervezeti célok és stratégiák mentén;
  • ahol az összes megbeszélés jó hangulatú, a feszültségek a helyszínen oldódnak és nem viszitek magatokkal;
  • ahol a kollégáitok között zajló konfliktusokat is tudjátok rendezni emberien és előrevívően;
  • ahol nincsenek személyeskedések, mindenki érti és látja hogyan kapcsolódik a másikhoz a munkában és hogyan adódnak össze az egyes egységek egy nagyobb egész érdekében.

Kérlek, hogy próbáld meg beleélni magad EBBE a helyzetben. Milyen lenne? Hogyan beszélnétek egymással? Hogyan töltenétek a megbeszéléseket? A Te oldaladról mi kell ehhez, hogy ez megvalósuljon? Te milyen szerepet vállalnál magadra egy ilyen csapatban?

A vezetők és vezetői csapatok fejlesztése a kulcs

Na már most… Nem véletlen, hogy egyre nagyobb hangsúly helyeződik a vezetők és vezetői csapatok fejlesztésére.  Egy szervezetet nem lehet úgy előrefelé irányítani, hogy abban a tagok nem látják, nem értik, nem tudják merre mennek és miért, valamint olyan ego harcok és érdekháborúk zajlanak, ami nem hogy lassítja, de egyenesen ellenkormányozza az irányba tett hajót. 

Igen ám, csakhogy a legnehezebb rész két, egymáshoz kapcsolódó folyamatból áll. 

  1. Ismerjük fel, hogy jelenleg egy széthúzó, konfrontálódó, fárasztó, zavaros helyzetben vagyunk, ahol sokszor azt éljük meg, hogy bár egy nyelvet beszélünk, mégsem értjük meg egymást. 
  2. Majd tegyük fel a kérdést magunknak, hogy hol van ebben az én/mi felelősségem/felelősségünk és ha icipicit is látjuk, vajon teszünk-e a megoldásért? Ha nem, miért nem és ha igen, hogyan tudnánk tenni?

A vezetőfejlesztés három iránya ismert manapság:vezetőket, mint embereket irányító és a csapatukért felelős vezetőket fejlesztünk annak érdekében, hogy hatékonyabban, emberibben és úgy általánosságban is jobban és könnyebben tudják a csapatukat vezetni. A második irány az, amikor a vezetőt, mint személyt fejlesztjük és voltaképpen mindegy, hogy a stresszkezelésre vagy éppen az asszertivitásra helyezzük a hangsúlyt. A harmadik irány pedig amikor a vezetőkből álló csoportot az együttműködésre, a csapatban való működésre fejlesztjük.

Az egyik lehetséges előny mindhárom esetében a következő: a vezetői csapat a közösen, irányítottan együtt töltött és tapasztalt idővel ismereteket és információkat adnak és kapnak egymásról, ezért fejlődni fog a közöttük lévő együttműködés, a bizalom is a közösen megélt tapasztalatok alapján.

 

Emellett még azt is fontos kiemelni, hogy a tudás és legjobb gyakorlatok megosztása segít összehangolni a vezetői eszköztárakat és víziókat. A vezetők megerősítéseket és visszajelzéseket adnak egymásnak, ami rendkívül értékes a vezetői stílus és önismeret  fejlesztése során. A vállalati tréner segítségével a többséget érintő, valós kihívásokra keresik a válaszokat, mellyek hatékonyabbá tehetik a munkafolyamatokat és eredményesebbé a csapatok, funkciók közötti együttműködést. 

 

A csapatom akkor van jól, ha a vezető is jól van

Vezetőként nem csupán a csapatomért és a saját tudásomért vagyok felelős, de a cég sikeréért is, hiszen a munkámmal ehhez járulok hozzá. Márpedig ha a cég sikeréért is felelős vagyok, akkor azért is felelős vagyok, hogy akikkel ezeket a célokat el kell érjem, azokkal könnyedebbé váljon az együttműködésem. Ebben pedig igenis van felelősségem, van terem és lehetőségem is mind fejlődni, mind cselekedni. És ha az elején furán néznek rád a többiek, mert az élő megbeszélésre gyümölccsel készültél? Vagy mert írtál előre egy néhány gondolatot miről szól a meeting és csináltál jegyzetet, aminek nyitottál egy közös mappát? Sebaj! Ez is egy új szokás, ami nem fog rögtön működni… De el kell kezdeni, csinálni kell és megkérni akár a többieket, hogy legyenek kedvesek ők is félretenni az egot a közös érdekében. Mert együtt – a konfrontációkkal együtt is sokkal többre vihetitek!

További inspiráló tartalmakért kövess minket LinkedIN-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr8218256897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása