Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Merre mutat a csapat iránytűje?

Az erős csapatok még erősebb mágnese: a vezetőjük

2021. július 19. - [eureka]

A sorozatunk első részében azt jártuk körbe: miért is olyan fontos a csapatmunka a munkahelyen, és miért lényeges azt fejleszteni. Az előző részben pedig a jól teljesítő és elkötelezett csapatok ismérveiről írtunk. A harmadik részben a tippet adunk ahhoz, hogy vezetőként hogyan tudsz hatékonyan és a csapat integritását erősítve támogatást adni a munkahelyi célkitűzésekhez.

 

A csapat hangulatát, jóllétét, hatékonyságát nagy részben annak vezetője határozza meg. Ő hozza a döntéseket, szervezi a munkát, rajta múlik, hogy a csapattagok mennyire lojálisak a csapathoz, a szervezethez. Ő a követendő minta. Ahogy ő áll a céges célokhoz, problémákhoz, az a csapattagokra is jelentős hatással van. 

 

Vagy felveszik a vezető hozzáállását, magatartását vagy, ha nem tudnak azonosulni a vezető értékrendjével, vezetési stílusával, döntéseivel, elhagyják nem csak a csapatot, de a szervezetet is. 

 

Tehát kiemelten fontos, hogy a vezető is nyitott legyen a fejlődésre és részt vegyen a teljes fejlesztési folyamatban.

 

A cikk a kép után folytatódik! eureka_games_blog_magnes_vezeto.png

 

Egy jó csapatfejlesztéshez a tagok erősségeinek megismerése és a pontos célkitűzés elengedhetetlen.

 

A célok kitűzése a csapatmunka javításának szerves része. Hogyan tudnák az emberek azt csinálni, amihez a legjobban értenek, ha 

a) nem tudják, hogy mit kellene csinálniuk, és 

b) nem kapnak időt arra, hogy átgondolják, mi az, ami energiát ad nekik?

 

Elsőre a legtöbb vezető azt mondja, hogy...

...de hát én ismerem az embereim, tudom, hogy melyik feladatot kinek érdemes odaadni.

 

Ez azoknál a vezetőknél, akiknek van idejük vagy igényük arra, hogy figyelemmel legyenek erre, illetve nem ítélkeznek elhamarkodottan, részben igaz is. Mi van azonban akkor, amikor nem sikerül a mindennapi munkavégzés során objektív, tiszta megfigyeléseket végezni, hogyan lehet pontosabb képet kapni?

 

Véleményem szerint érdemes erre külső segítséget kérni, hiszen sokszor a tapasztalataink, a megszokás és az előítéleteink megakadályozzák az objektív képalkotást, vakfoltokat hozva létre. Egy külső szem, illetve egy felmérés segíthet megőrizni az objektivitást.

 

Azonban, ha szeretnénk először magunk tudatosabban ránézni a csapatunkra, annak az egyik legegyszerűbb módja, hogy rendszeresen beszélgessünk a csapat tagjaival (1on1).

Igyekezünk az alábbi kérdésekre választ kapni ezeken a személyes beszélgetéseken:

1. Mit szeretnek a munkájukban, milyen feladatokat végeznek szívesen és mit kevésbé?

2. Mik azok a feladatok, amikben úgy érzik igazán jók?

3. Van-e olyan feladat, amit még szívesen magukra vállalnának, mert úgy érzik, jók lennének benne?

4. Mire lenne szükségük ahhoz, hogy a tehetségüknek megfelelő munkát tudjanak a csapatban végezni, mi az, amit ők tudnak felajánlani a csapatnak?

 

Mihez kezdjünk a kapott válaszokkal:

1. Pontosan jegyezzük fel őket, hogy később is használni tudjuk, legyen lehetőség a visszamérésre, esetleges korrekciókra.

2. Tartsuk szem előtt a válaszaikat és adjunk nekik esélyt megmutatni a tehetségüket.

3. Ha lehet, szervezzünk át néhány feladatot az új információk birtokában, illetve új projekteknél vegyük figyelembe azokat.

4. A további beszélgetések során kérjünk tőle és adjunk is visszajelzést arra, hogy úgy javul-e a munkája, ahogyan szeretné? Képes-e például hatékonyabban vagy kevesebb hibával elvégezni a dolgokat? Elégedettebb-e a munkájával?

5. Segítsünk megismertetni a különböző erősségeket a kollégák között is. A csapattagok egymás erősségeiről szerzett ismereteiket felhasználják a tervezéshez, stratégia-alkotáshoz, elemzéshez és cselekvésük irányításához.

6. Ezután továbbra is fektessünk energiát az erősségek fejlesztésébe képzések, mesterképző csoportok, szakmai fejlődés és egyéb módokon.

 Ne feledjük, az elején lehet, hogy nehéz lesz pontos válaszokat kapni a munkatársaktól. A megfelelő tudatosság és önreflexió fejlesztendő terület lehet. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen beszéljünk a kollégákkal erről és az, hogy vezetőként magunknak is tegyük fel ezeket a kérdéseket. Igyekezzünk minél pontosabban megfogalmazni a válaszainkat, hogy példát tudjunk mutatni, segíteni tudjuk a munkatársakat a lehető legnagyobb tudatosság és megértés felé vezető úton.

 

AHHOZ, HOGY EREDMÉNYESEBBEN VÉGEZZÜK A MUNKÁNKAT ÉS TÖBB ÖRÖMET LELJÜNK BENNE NEM A GYENGESÉGEINK JAVÍTGATÁSÁN KERESZTÜL VEZET AZ ÚT. ISMERD MEG A MÓDSZERT, AMIVEL DOLGOZUNK.

 

(A sorozat következő részével 2021. július 26-án jelentkezünk). 

  dravai_gabi_150.png

Szerző: Drávai Gabi - HR szakmai vezető

EUREKA GAMES 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr7616630294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása