Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Kudo Kártyák - Motivációs és dicsérő kártyacsomag

2019. július 31. - [eureka]

Hallottál már róla, de fogalmad sincs mi is ez? A „kudos”, „appreciation card” vagy más néven „karma kártya” olyan Magyarországon még nem igazán elterjedt, de világszerte népszerű, játékosított motivációs eszköz, melyet a legnagyobb vállalatok is előszeretettel alkalmaznak a pozitív munkahelyi légkör és közösségi élmény megteremtésére.


A „kudos” vagy „kudo” szó az ógörög nyelvből származik, eredeti jelentése hírnév, dicsőség. Az angol nyelvbe a 18. század végén szivárgott be, és innen indult világhódító útjára. Manapság már a dicséret, kitüntetés szinonimájaként használják.

 

Vállveregetés helyett kézzel fogható dicséret

 

A kudo kártya szerepe elsősorban a pozitív írásbeli megerősítés, ami nem csak motiválja a kollégát, de érzelmileg is elkötelezettebbé teszi azáltal, hogy megbecsülve érzi magát a munkahelyén. Nem elhanyagolható emellett a kártyacsomag közösségépítő szerepe sem, hiszen a hibákon való rágódás helyett észrevétlenül egy pozitív tulajdonságokra koncentráló attitűdöt tanít a munkatársaknak, akik így egymást támogatva kovácsolódnak acélos csapattá.

 compliments2.jpg

 

Így néz ki egy pakli élmény!

 

A kártyapakli minden lapján egy a dicsérethez illő tematikus fejléc, illetve egy egyedi, értékes, elismerő mondat szerepel, amit annak a kollégának adhatsz, aki véleményed szerint a legjobban megérdemli azt. A kudo kártyát megkapni pedig kitüntető érzés, azt fejezi ki, hogy számítasz és figyelnek rád.

TIPP >> Érdemes a munkahelyre, azon belül is csapatra szabni a méltatott témákat, figyelmes elismerésünk ugyanis akkor a leghatásosabb, ha nem a teljesítmény mértéke, hanem minősége alapján ítéljük oda. Egy apró, de fontos munkahelyi vállalás, egy kolléga önkéntes túlórája vagy egy remekül megtartott beszéd – mind olyan erőfeszítések, melyeket nem érdemes gratuláció nélkül hagyni.


Hogyan vágj bele?

 

Mivel személyes dicséretről van szó, érdemes lehet egy kézzel írt üzenettel kiegészíteni a kártyát, sőt, ha igazán kreatív a csapat, akkor saját kezűleg is elkészíthetitek a saját kártyapaklitokat.

Jó ötlet lehet egy „dicséret-fal” a kudo kártyák elhelyezésére, vagy az iroda egy nyugodt szegletében elhelyezett “kudo doboz”, amibe a kollegiális elismerések érkeznek. Ha a meetingek során 4-6 hetente felbontjátok a dobozt, és fél órát rászántok ezeknek a pillanatoknak az újraélésére, akkor észrevehetően javulni fog a morál, miközben igazi közösségi élményben lesz részetek.


Kiváló eszköz ez az irodai klikkesedés és a hierarchikus belső rendszerek feszültségének oldására, hiszen a cégen belüli elismertség és oldott hangulat mindenkit jobb teljesítményre motivál. Az egymással megbecsülésen alapuló, partneri kapcsolatot ápoló kollégák könnyedebben és rugalmasabban veszik a munkahelyi akadályokat is. A kudo kártyákkal így teremthetsz alkalmat szórakoztatóan a munkatársak közötti pozitív kommunikációra.

 

Hogy csináljuk mi?

 

Tavaly egy élelmiszeripari nagyvállalat keresett meg minket azzal, hogy a 40 fős ügyfélszolgálati csapatukban szeretnék növelni a munkahelyi elégedettséget és összetartóbbá tenni a munkatársakat. Az igényfelmérés és személyes egyeztetések után nyilvánvaló volt, hogy az elsődleges lépés a kollégák egymás közötti kommunikációjának és dolgozói motivációjának növelése lesz, így készítettünk ügyfelünknek egy EureCard kártyacsomagot (személyre szabott „vándor” kudo kártya pakli).

Ezzel a pozitív interakcióra épülő eszközzel a munkatársak egymásnak oszthattak elismeréseket, melyeket akár már másnap továbbadhattak az általuk jutalmazni kívánt kollégáknak. Így jártak körbe folyamatosan közöttük a dicsérő kártyák.  A cég hamarosan már az onboarding szakasztól bevezette a munkatársak mindennapjaiba a „kudózást”, így pár hónapon belül határozottan érezhető volt a minőségi javulás a csapat munkájában.

 

mockup_1.jpg

 

HA MOST ARRA GONDOLSZ, HOGY EGY HASONLÓ KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ ESZKÖZ JÓL JÖNNE NÁLATOK IS, KERESS MINKET ÉS BESZÉLGESSÜNK RÓLATOK EGY KÁVÉ MELLETT.

 

 reka_eureka_bloghu.png

Szerző: Győri- Nádai Réka

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr4214988964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása