Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Hogyan változhat/ változhat-e az MI térnyerésével a csapatépítő szféra?

Az MI még a csapatépítők munkáját is elveheti?

2024. április 07. - [eureka]

Az innováció és technológia térhódítása számos területen alapvető változásokat hozott a munkavégzés módjában és az üzleti folyamatokban. Az egyik legizgalmasabb fejlemény a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése, amely átalakítja a vállalati szférát. Ezzel együtt szerepe a csapatépítés és szervezetfejlesztés területén is egyre hangsúlyosabbá válik. Ebben a cikkben sorra vesszük, miként változhat az MI térnyerésével a csapatépítő szféra.

 

Van, amiben gyorsabban pörög, mint egy ember

Ebben a gyorsan változó világban az MI olyan eszközökkel ruház fel minket, amelyek forradalmasítják a döntéshozatalt a csapatok fejlesztése terén is. Az adatok tengerében kiválóan eligazodik, segítve ezzel a csapatvezetőket és HR-szakembereket a gyorsabb és hatékonyabb döntések meghozatalában. 

Az adatelemzés révén könnyen feltárhatjuk egy csapat erősségeit és gyengeségeit, ami lehetővé teszi számunkra, hogy pontosabb, személyre szabottabb csapatélményt alkossunk meg. Az MI segítségével lehetőség van az adatok alapján meghatározni a legmegfelelőbb csapatösszetételt is egy adott játékhoz. 

Persze, az MI még nem tökéletes. Hiányzik belőle az emberi szubjektivitás, az érzelmek világa, és néha a véletlen tényezői is. Tehát, ha az érzelmeinken alapuló, vagy elégtelen adatokon nyugvó döntésekről van szó, a hús-vér szakemberek továbbra is elengedhetetlenek lehetnek a hatékony eredmények eléréséhez. Az emberi tapasztalat, az intuíció és a kapcsolatok építése terén egyelőre még nincs párja az emberi tudásnak. 

 

Lehet, hogy olcsóbb, de a Tinderen elbukna

Az MI alkalmazása lehetőséget teremt szimulációk és interaktív események létrehozására. Virtuális környezetekben a csapatok különböző helyzeteket élhetnek át, gyakorolhatják a konfliktusmegoldást, a kommunikációt és a döntéshozatalt. Az ilyen események költséghatékonyak is lehetnek, különösen akkor, ha a csapat tagjai földrajzilag távol élnek és dolgoznak egymástól. De ez sem ennyire fekete vagy fehér.

Az emberek gyakran rendelkeznek egyedi kisugárzással, ami vonzóvá, megbízhatóvá vagy éppen szórakoztatóbbá teszi őket mások számára. Az MI nem rendelkezik saját személyes vonzerővel, és nem képes az emberekkel azonos módon kialakítani az egyedi kapcsolatokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a résztvevők között azokat, akik nagyon alacsony motivációs szinttel vesznek részt a programon, nagyon nehezen fogja meggyőzni, kirángatni a túsz állapotból. De ugyanígy, egy algoritmusnak kevés eszköz áll rendelkezésére, hogy monitorozza az érzelmeket, hogy érezze az iróniát vagy reagáljon kimondatlan dolgokra, helyzetekre.

 

Kihívások és gyakorlat

Fontos hangsúlyozni, hogy az MI alkalmazása nem mentes a kihívásoktól. Az emberi kapcsolatok, az érzelmi intelligencia és a kreativitás továbbra is fontos szerepet játszanak a csapatépítésben. Az MI nem pótolhatja teljesen az emberi interakciót és az emberi szempontokat.

Mint minden szektorban, a csapatépítések kapcsán is a megfelelő funkciók megtalálása és a mértékletesség a hívószavak. Az MI nemcsak értékelhet, de akár narratív karaktereket is teremthet egy játékhoz, hozzáadva egy izgalmas dimenziót a csapatépítéshez. Emellett segíthet a csapatok pontozásában, valamint a csapatok összeállításában is kulcsszerepet játszhat, ami elejét veheti a konfliktusoknak. Többé nem lesz se Béla se Márti a rossz zsaru, ha valakiben túlcsordulna a versenyszellem! A szimuláció és interaktív tréning generálása, prediktív elemzések mind olyan területek, ahol az MI által kínált lehetőségek forradalmasíthatják a csapatmunka hatékonyságát. A csapatépítők szemszögéből pedig ez egy újabb fejlődésre ad okot: aki lemarad, talán teljesen ki is marad! 

Éppen ezért a következő cikkünkben még mélyebben foglalkozunk majd a távoli csapatépítés és az MI innovatív szerepével ebben a dinamikus folyamatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr4718368499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása