Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Az online csapatépítés, mint a remote-teamek megmentője

2024. április 05. - [eureka]

Az üzleti világ gyors fejlődése és az informatika térnyerése az utóbbi évtizedekben jelentős változásokat hozott az üzleti működésben. Az egyik legmeghatározóbb tényező ebben a folyamatban a távoli munkavégzés elterjedése, amely különféle előnyökkel és kihívásokkal jár együtt. Az online csapatépítés ebben a kontextusban egyre inkább előtérbe kerül, és egyesek szerint a remote-teamek megmentője lehet. Folytatva korábbi cikkeink tematikáját [link], ebben a cikkben feltérképezzük az online csapatépítés lehetőségeit és kihívásait, szervezetfejlesztői szempontból elemezve.

Az online csapatépítés előnyei

A leggyakrabban és leghamarabb emlegetett előnye a távoli csapatépítéseknek a költséghatékony kivitelezés. Az online csapatépítés lehetőséget teremt az anyagiak hatékonyabb kezelésére, hiszen nem szükséges utazásokra és szállásokra költeni, így a vállalatok jelentős összegeket takaríthatnak meg, nem is beszélve az olyan összegekről, mint a tréner kiszállási díja vagy éppen a felhasznált fogyóeszközök. 

A második kedvelt eleme, sajátossága az online csapatépítésnek nem más, mint a rugalmas, időadaptív szervezése. A remote munkavégzés lehetővé teszi a csapatok számára, hogy rugalmasabban tervezzék meg munkaidejüket. Az online csapatépítő események könnyebben illeszthetők be a különböző időzónák miatt elszórt csapatok napi rutinjába, és természetesebb, gyorsabb megvalósítást eredményezhet. 

Az online platformok lehetővé teszik továbbá, hogy a kollégák könnyebbe kommunikáljanak és együttműködjenek. Főként igaz ez az országhatárokon átívelő cégekre, csapatokra, hiszen ez elősegítheti a kulturális sokféleséget és a nemzetközi együttműködést. Ugyan szerencsés, ha egy nyelven zajlik a kommunikáció, az AI fejlődésével a szinkrontolmácsolás, feliratozás is egyre adaptálhatóbbá válik, új távlatokat nyitva meg az egyenlőség és a közös munka terén. 

A remote csapatoknak gyakran hiányzik a közvetlen kapcsolat lehetősége, és sokszor spórolnak is a csapatépítéssel, - kezdi Bárány Gergő, az [eureka] Games üzlettágának vezetője -  de itt jön képbe az online csapatépítés. Csupán egy számítógépre van szükség, és máris könnyedén megteremthetjük a közös élményt, amely fokozza a csapat kohézióját. 

Játékvezetőként itt is ugyanúgy kell figyelnünk a résztvevőkre, mint élőben, de itt mindenki a monitoron belül van, nincs lehetőség "elbújni". Az online térben könnyebb mindenkit szóval tartani, az inaktívabb játékosokat is bevonni, így könnyebben ellenőrzünk mindent és teremtjük meg a csapatépítés erőteljes hatását.

 

Az online csapatépítés kihívásai

Az online térben tapasztalható élő kommunikáció hiánya egy komoly kihívás lehet. A nonverbális kommunikáció és az élő kapcsolat kevésbé érzékelhető, ami nehezítheti a szorosabb kapcsolatok kialakítását a csapattagok között. A csapatépítés viszont pont egymás mélyebb megismeréséről szól, és az online térben sok munkavállaló bátrabban mer felszólalni, jelentkezni, vagy az online csapatépítések alkalmával használt eszközök egyikén (kvízek, véleménybekérések) többet megmutatni a személyiségéből. Vajon egy élő csapatépítő szünetében előkerülne Anna gyerekkori kalamajkája egy veszett rókával, vagy bekukkantana a képernyőbe Béla macskája? 

Milyen szerepet adhatunk tehát az MI-nak ezen a terepen? 

Az optimális eredmény elérése érdekében fontos, hogy az MI-t és az emberi interakciót egyensúlyban tartsuk. Az online csapatépítés során az MI segíthet a csapatok felmérésében és az eredmények elemzésében, de az emberi vezetés és kapcsolatteremtés elengedhetetlen a motiváció és a csapatösszetartozás szempontjából.

Az online csapatépítés, kiegészítve az MI technológiával, ígéretes jövő előtt áll. A technológiai fejlődés és az innováció révén folyamatosan megjelennek új eszközök és alkalmazások, amelyek még hatékonyabbá tehetik a virtuális csapatmunkát és a csapatépítést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr1118368503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása