Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Egyedi kommunikációs stratégiák a megtartásért? – Igen!

Azt is mutatjuk, hogyan!

2024. február 01. - [eureka]

artboard-1-3.png

Sokszor hangsúlyozzuk, mennyire fontos a munkahelyi kapcsolatok minősége és a csapatmunka egy vállalkozás hosszútávú sikeréhez. Ha azonban túl az ezredik softskill tréningen sem éreztek érdemi változást és annak hozományát vagyis a megtartás – index nem javult, olvass tovább!

Változik a világ és ebből a munkahelyek sem maradnak ki. Nem csak gazdasági turbulencia, munkavállalói generációváltás is nehezíti a megszokások általi működést, s mint tudjuk, az üzletben a legdrágább mondat az, hogy „így szoktuk csinálni”. Ennek a mondatnak esik áldozatául sokszor számos tehetséges munkaerő is, aki a számára szűkre szabott keretek közül kitörve átpártol egy másik vállalkozáshoz. A forgatókönyv lehet más, ha mi magunk is hajlandóak vagyunk más megoldások után nézni. Mutatjuk, hogyan építsd a kommunikációt a munkatársak erősségeire.

Generációs probléma vagy erősségek eltérése?

Az első és alapvető lépés a megtartás érdekében a munkatársak erősségeinek felismerése és megbecsülése. Mindenki egyedi, ennek megfelelően az erősségeik és eltérhetnek. A CliftonStrengths® a munkatársaink és saját erősségünk felmérésén, tudatosításán és használatán alapul, fordítsd ezt az információt kommunikációs stratégiák felállítására! Az erősségeink felmérésével betekintést nyerhetünk a kollégák sajátos képességeibe és tulajdonságaiba, ami lehetővé teszi a személyre szabott kommunikáció kialakítását generációtól függetlenül. Korántsem célravezető tehát beskatulyázni munkavállalónkat és generációs problémának minősíteni egy olyan nehézséget, mely adott esetben egyéni szinten verhetett gyökeret és simítható ki.

Miért is hangsúlyozzuk egyénire a személyre szabott kommunikáció jelentőségét a megtartásban?

Mert az emberközeliség, adaptív kommunikációs stratégiák és egyáltalán a tény, hogy figyelünk a másikra, fellendítheti a munkamorált, egyszerűsíti a munkafolyamatokat, ezáltal pedig hozzájárul a vállalkozás sikerességéhez. Az üzeneteket, célokat, feladatokat úgy kell megfogalmazni, hogy azok az adott munkatárs erősségeit maximálisan kihasználják. Ez nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem erősíti a munkatársak közötti pozitív kapcsolatokat is, hiszen csökkentve a félreértéseket, kommunikációs elcsúszásokat, egyúttal a frusztrációt és az önbizalomvesztést, bizonytalanságot, a munkatársak iránt érzett elégedetlenséget, ellenszenvet vagy akár dühöt is megelőzi.

Tipp: Akkor sem vagyunk elkésve, ha már egy fennálló probléma, egymásnak feszülés helyzetét kívánjuk megoldani: az erősségeink felmérése, felismerése és tudatosítása, valamint ezzel kapcsolatos kommunikációs stratégiák kiépítése és használata érzékenyít is, ami segít rendezni ezeket.

Mint a puzzle?

Az erősségek összehangolása a kollégák elkötelezése, megtartása mellett további előnyökkel jár a csapatmunkában. A különböző erősségek kombinálásával a csapat teljesítménye fokozható, mivel egy tervezésben jártas kolléga és egy megvalósításban kiváló munkatárs kiegészítheti egymást, elősegítve a projektek sikeres lebonyolítását. Olyan ez, mint egy kirakós: a jó elemeket felismerve és kombinálva érhetünk el a közös célunkig.

Az erősségekre építés további előnye, hogy segítséget nyújt a visszajelzés és az elismerés terén. Az erősségekre épített visszajelzések lehetőséget teremtenek a konstruktív értékelésre, ami hozzájárul a munkatársak személyes és szakmai fejlődéséhez.

Ismerd a képességet, fejleszd az embert

Az erősségek ismerete nemcsak a pozitív aspektusok kiemelését teszi lehetővé, hanem segít elkerülni a félreértéseket is. A megértés és tolerancia alapvető fontosságú a különböző munkastílusok egyesítése során, és az erősségek alapján könnyebben megvalósítható a harmonikus együttműködés.

Tipp: A kommunikációs stratégiák kidolgozásakor érdemes fókuszálni a célzott fejlesztésre is. Az egyes munkatársak kommunikációs készségeinek fejlesztése és az erősségeikhez való igazítása segít a hatékonyabb együttműködésben és a csapat teljesítményének optimalizálásában.

Vezetői felelősség  A megtartás eszköztára tanulható

Végül, de nem utolsó sorban gyakorlatból tanul az ember, és ki más járhatna előbb jó példával, mint egy vezető?  Itt is fontos a vezetői hozzáállás, és olyan kommunikációs stílus kialakítása, mely adaptálható az adott személyre, az ő erősségeire és az adott szituációra. A vezetők felelősségvállalása nem csupán az eredményekért, hanem az alkalmazottak támogatása és fejlesztése terén is kifejeződik, és így hozzájárul a fenntartható és sikeres szervezeti kultúrához.

Ahhoz azonban, hogy ezt kialakítsuk, rengeteg időre, energiára és odafigyelésre van szükség. Ugyan ideális esetben ennek mindegyike rendelkezésünkre áll, és napi szinten beszélgetünk munkatársainkkal, munkavállalóinkkal, rendszeresek a becsekkolások és nem csupán az időjárásról, napi teendőkről és a család hogylétéről folytatunk beszélgetéseket, hanem mélyen fel tudjuk térképezni az adott ember egyéni értékeit, igényeit és motivációját. A valóság azonban az, hogy manapság hazánkban erre jut a legkevesebb idő és energia vezetői részről.

A CliftonStrengths® módszer alkalmazása a munkahelyi kommunikációban nemcsak eredményesebb együttműködést eredményez, hanem elősegíti a pozitív munkahelyi légkör kialakítását is. Az egyedi erősségek felismerése és a kommunikációs stratégiák személyre szabása kulcsfontosságú a sikeres kapcsolattartásban és a csapat teljesítményének optimalizálásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr7918316397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása