Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Hogyan lesz egy diverz társaság igazi csapat?

2023. december 13. - [eureka]

A multicégeknél eddig is fennálló jelenség volt, de a covid-időszak óta már a kis és középvállalkozásoknál is egyre jellemzőbb a multikulturális közeg, azaz a „multikulti”, ami diverz társaság kialakulását eredményezi.

Rendkívül inspiráló és hálás feladat ilyen környezetben dolgozni, sajnos mégis előfordulhat, hogy akaratlanul kellemetlen helyzetbe kerülünk akár mi magunk, akár a külföldi munkatárs.

Mik ennek az okai? Mivel tudjuk nem szimplán tüneti kezelni, de megszüntetni az ebből fakadó szorongást egy játék során? Hogyan lesz a diverz társaság varázsütésre csapat?

Bárány Gergő vagyok, az [eureka] Games üzletágvezetője és hoztam pár gondolatot nektek a témában.

A multikulti csapat izgalmas kihívás!

Gyakran érkeznek hozzánk diverz csapatokkal kapcsolatos felkérések, aminek mindig nagyon örülünk! Mert multikulti társaságokkal foglalkozni érdekes és fontos feladat. Egy jó játékvezető nem fog zavarba jönni egy ilyen közegtől: segíteni, támogatni fogja az általa már jól ismert módokon.

Kerüljük a túlóvást!

Gyakori probléma a „gondoskodó tyúkanyó” attitűd – ez sok esetben talán igen, de az ilyen helyzetekben egyáltalán nem célravezető dolog. Ha túlóvjuk azt a kollégát, aki nem a cég kulturális környezetéből érkezett, azzal csak hangsúlyozzuk a különbségeket és nem mellékesen elhanyagoljuk a csapat többi tagját. 

Ide tartozik például a cateringgel és helyszínnel kapcsolatos kérdéskör: ha a választott ételekkel vagy helyszínnel a külföldi munkatársnak próbálunk imponálni, ugyanaz lesz a probléma. A pozitív megkülönböztetés is megkülönböztetés, ne óvni, integrálni próbáljunk! 

Túlóvás helyett igyekezzünk mindenkit egyenlő félként kezelni – hiszen azok!

Milyen nyelven történjen a játék?

Egy chilei születésű, angolul kommunikáló munkatárs valószínűleg nem fogja értékelni, ha ékes magyar anyanyelvünkön folyik a rendezvény, bármennyire is csodálatos nyelv. Ha van külföldi kolléga, célszerű az angol nyelvet használni, vagy azt, amin a csapat összes tagja ért és megfelelően képes kifejezni magát.

Nagyon fontos, hogy a közös kommunikációs nyelven mindenki komfortosan érezze magát. Így ha a csapatban túlnyomó többségben vannak a helyi kollégák és nem vagyunk biztosak abban, hogy a munkahelyi környezeten kívül is kényelmes számukra a meghatározott céges kommunikációs nyelv, jó megoldás lehet az is, ha valaki a csapatból tolmácsol a kollégának, de a legtöbb rendezvényszervező cégnél az is opció, hogy az egyik játékvezető segítse a külföldi munkatársat, hogy semmiről ne maradjon le az esemény során.

Egy játéknak csak akkor van értelme, ha egyik fél sem sérül – ne álljon a nyelvi akadály a jó hangulat útjába!

Hogyan lesz a játék mindenki számára élvezhető?

Egy multikulti társaságnál minden esetben úgy építjük a csapatot, hogy ne legyen kirekesztő semelyik fél számára. Hiszünk abban, hogy az erős narratívával operáló játékok segítik az integrálást és a befogadást, így minden játékos egyenlően részt vehet benne, a nyelvi különbség így nem lehet korlátozó tényező. Ha közös szociális alapot teremtünk, közös szókészlettel, akkor sokkal könnyebben érjük el, hogy mindenki jól érezze magát.  Éppen ezért már a játék elején igyekszünk szerepbe helyezni a csapatot, így ugyanis sokkal könnyebben törnek ki a céges mókuskerékből és nem adunk látható terepet a kulturális különbségeknek.

A játék egy kellően univerzális és multikulti nyelv: mindenki beszéli.

Amíg odafigyelünk a másik érzéseire és igényeire – származzon bárhonnan – jó élmény lesz, ez pedig a multikulturális közeg egymáshoz való közeledését segíti és eredményezi.

A csapatépítés a célját akkor éri el, ha sikerült a különbségeket leküzdve valós, élményalapú építkezést kreálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr5318256907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása