Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Kipukkan az MI lufi? Embernek maradni a digitális világban

2024. január 24. - [eureka]

artboard-1-2.png
A mesterséges intelligencia (MI) térhódítása számos területen forradalmi változásokat hozott, de fontos feltenni a kérdést: vajon mindenre megoldás-e a mesterséges intelligencia? Az EQ (érzelmi intelligencia) és a vezetői soft skillek fejlesztése kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy az emberiesség és az emberi kapcsolatok területén megőrizzük egyedi értékeinket és hatékonyságunkat- azokat az értékeket, melyekre cégünket építjük.

Soft-skillek

Egy Harvard Business Review-ban megjelent 2016-os cikk szerint a vezetők magasan legfontosabb képessége a digitalizáció és a technológia használata. Ezt követte a kreatív gondolkodás és az adatértelmezés valamint a stratégiaállítás, tervezés. Az emberekhez kapcsolódó készségek szintén kimagaslóak voltak: mind a kapcsolatépítés, személyes fejlődés és fejlesztés, mind az együttműködés reflektorfénybe került az utóbbi évtizedben.

Gondoljunk csak bele a pandémia közben tapasztalt változásokra. Sok helyről érkezett az az egyöntetű panasz, hogy a meglévő kapcsolatok is elszemélytelenednek, a kommunikáció kicsúszik a kezünk közül és egyszerre leszünk folyamatosan elérhetőek és távolságtartóak. Arról nem is beszélve, milyen új és eltérő etikai, társas illembeli szabályok vonatkoznak az online térre: a digitalizáció egyszeri, felfelé ívelő csodából bizonytalan, ingoványos talajjá változott sok vállalat esetében, ahogy egy-egy rosszul használt emoji vagy kommunikációs platform is ronthat a csapat hangulatán és a vállalti atmoszférán.



A digitalizáció nehézségei

Az MI alkalmazása során felmerülő hiátusok az emberi-kapcsolati oldalon is jelentkeznek. Az automatizáció és az algoritmusok hajlamosak leegyszerűsíteni az emberi viselkedést és érzéseket, ami néha félreértéseket vagy hibás következtetéseket eredményezhet. Az MI nem mindig képes az emberi kontextust és az érzelmek összetettségét megfelelően értelmezni, így fontos, hogy az emberi kapcsolatokban a munkatársakmegőrizzék az érzelmi intelligenciájukat és a valósághoz való kapcsolódásukat.

Interhumán kapcsolódás

Az mesterséges intelligencia ugyan rendkívül hatékony a feladatok automatizálásában és az adatok elemzésében, de az érzelmi intelligencia, az empátia és a kölcsönös megértés képességei terén még nem képes pótolni az embert. Az EQ fejlesztése nemcsak azt teszi lehetővé számunkra, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal, és hatékonyabban kezeljük az érzelmi kihívásokat, hanem azt is, hogy az MI térnyerésével kapcsolatos munkahelyi aggodalmakat éretten és bizalmi légkörben kezeljük.

A vezetői soft skillek, mint a kommunikáció, az együttműködés és a problémamegoldás, továbbra is létfontosságúak a sikeres szervezetek és vezetők számára. Az emberi kapcsolatok terén az MI nem képes helyettesíteni az emberi kommunikáció gazdag palettáját, a testbeszéd és az érintés kifejező erejét. Az ilyen készségek fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, és hatékonyabban működjenek együtt.

Kritikus gondolkodás

A fake news korában, amikor az információk áradatában nehéz különbséget tenni a valós és manipulált tartalmak között, kritikus gondolkodásra is szükségünk van. A képesség, hogy megkérdőjelezzük, elemző módon közelítsük meg az információkat, és értékeljük azok megbízhatóságát, létfontosságú a helyes döntéshozatal és az információbiztonság szempontjából, így fejlesztése nélkülözhetetlen mind munkavállalók, mind vezetők esetében.

Összességében, bár az MI hozzájárulhat a hatékonysághoz és az innovációhoz, az emberi kapcsolatok terén nem pótolhatja az emberi érintettséget, az empátiát és kreativitást. Az EQ és a vezetői soft skillek fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek ne csak túléljék, hanem kiemelkedjenek az MI korában, és megőrizzék az emberi kapcsolatokban rejlő értékeiket. A kulcs a megfelelő egyensúly megtalálása az mesterséges és az érzelmi intelligencia között.

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr8318303751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása