Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Mire érdemes figyelni csapatépítő szervezésekor?

2023. december 20. - [eureka]

A digitalizáció világában egyre nehezebb szoros és őszinte kötődéseket kialakítani. A pandémia óta a munkáltatói és a munkavállalói igények is átalakultak, ha a személyes érintkezés a téma. Sok esetben, hiába beszélünk hibrid munkavégzésről, lényegesen kevesebb információ áll egy vezető, vagy egy HR szakember számára rendelkezésre a csapatról, mint korábban. Így azt sem egyszerű látni, mi az a program, ami igazán előre vinné a csapatot. Azonban erre van megoldás!

Bárány Gergő vagyok, az [eureka] Games üzletágának vezetője, már több mint 15 éve foglalkozom rendezvényszervezéssel, és szeretnék segíteni neked abban, hogy tuti aranyérmes csapatépítőt szervezz!

Egy jó csapatépítő a csapatfejlesztés előszobája

A kollégák és a vezetőség részéről is egyre többször van igény a csapatépítő rendezvények szervezésére. Ez a fogalom azonban közel sem merül ki annyiban, hogy a főnök megeteti és megitatja a beosztottjait. De mégis, hogy lehet kiválasztani a – minden kolléga számára – tökéletes csapatépítő programot?

Tudod, hogy mit keresel?

Mielőtt belevetnéd magad a kutatásba, nem árt ha erre az 5 kérdésre tudod a választ:

●       Mik a keretek?

Természetesen a pénzügyi keret is fontos, de elsősorban nem erről lenne szó. Az időbeli keret talán még jobban le tudja korlátozni a lehetőségeket. Hiszen nem mindegy, hogy két óra, vagy egy fél nap alatt kell felejthetetlen élményt nyújtani egy társaságnak. Másik keret lehet még a résztvevők száma. Egyes programok, játékok tökéletesen alkalmasak lehetnek 15-20 fő esetén, de nagyobb létszámnál már lehet, hogy érdemes más eszközökhöz nyúlni.

●       Mi a célotok?

Ez szintén sokféle lehet: stresszoldás, kommunikáció fejlesztése, kapcsolatok építése, vagy akár egyszerűen csak a közös élmény szerzése. A lényeg, hogy legyél tisztában vele, mert konkrét célokkal könnyebb a csapat számára az ideális programot kiválasztani.

●       Vannak kötelező elemek?

Fontos tudni azt is, hogy mik vannak a must have listán. Például: konkrét napon és időpontban van csak lehetőség a csapatépítésre, szükséges-e idegen nyelvű programlehetőség?  Gyakran előfordul, hogy 1-2 idegen nyelvű kollégára való tekintettel azonnal angol nyelvű programot keresnek az egész csapat számára. Ez azonban a magyar kollégákat érintheti kényelmetlenül. Mindenképp érdemes átgondolni, hogy valóban elegendő-e minden résztvevő nyelvismerete az adott eseményhez. Van-e a vezetőség részéről kötelező programelem, vagy akár olyan helyszín, amihez ragaszkodnak?

●       Kell hozzá alvállalkozó?

Itt jöhet szóba egy játékmester, csapatépítő szakember segítsége. Ettől se félj, merj bátran segítséget kérni! Előfordulhat, hogy úgy bíznak meg a céges csapatépítés megszervezésével, hogy még nem is volt részed hasonlóban. Szerencsére nem véletlenül létezik erre egy szakma, azt hiszem a legtöbb kollégám nevében mondhatom, hogy örömmel segítünk és válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Nincs rossz kérdés, csak olyan, ami segít neked vagy nekünk tisztábban látni az igényeket, kereteket. Egy profi játékmester nem ijed meg a váratlan szituációktól, vagy apró módosításoktól sem.

●       Mit tudsz a csapatról?

Az egyik legfontosabb kérdés. Szervezés szempontjából tudnod kell, hogy milyen csapatnak szervezel programot. Hisz számos lehetőség közül lehet választani: kinti vagy benti tevékenység; aktív, sportos program, vagy inkább gondolkodós; illetve, hogy egyáltalán van-e közös érdeklődési pontjuk.

Ha amellett döntesz, hogy szakember segítségét kéred, akkor is belefuthatsz olyanba, hogy nem tudod értelmezni az ajánlatban szereplő dolgokat. 

Tehát mit tehetsz olyankor, ha…

●       nem kaptál konkrét árat:

Ez sajnos a garancia rovására mehet. Ez esetben valószínű, hogy csak egy kiajánlót küldtek, nem pedig személyre, vagy a csapatodra szabott programlehetőséget.

●       nem azt kaptad, amit kértél:

Találkozhatsz olyan pontokkal, amelyekre te nem is kértél ajánlatot. Ezek mindenképp opcionális lehetőségek, amelyeket nem kötelező választanod, de érdemes tisztázni a kérdést az ajánlattevővel.

●       pontatlanok az adatok:

Előfordulhat, hogy idő közben a csapat részéről változott a létszám, vagy új igények merültek föl. Ilyenkor legyél korrekt, minden esetben jelezd, és ha szükséges, kérj új ajánlatot.

A kevesebb néha több

Érdemes arra is figyelni, hogy a csapatépítésre szolgáló helynek van-e valami extra szolgáltatása is. Például egy wellness szálloda, borbirtok, vagy egy kalandpark esetében ügyeljünk a nyitva tartásra. Fontos lehetőséget biztosítanunk a kollégák számára, hogy kiélvezhessék az egyedi adottságokat, ha már különleges helyre vittük őket. Ha erre kifejezetten nem figyelünk, biztosan lesz olyan csapattag, aki rossz szájízzel távozik.

Kommunikáció

A megfelelő program kiválasztása során, ha egy adott szolgáltató, vagy egy terméke megtetszik, ne félj vele felvenni a kapcsolatot. Természetes, hogy az e-mail az elsődleges eszköz az információk beszerzéséhez, de egy telefonhívás, egy online meeting, vagy akár egy kávézás a szolgáltatóval rengeteg olyan információval szolgálhat, amit a levelezés során nehéz kiolvasni a sorok közül.

Hamarosan megmutatom neked, hogy a csapatépítő eseményeken a kollégák milyen archetípusokat képviselhetnek, illetve, hogyan lehet előnyt kovácsolni ezekből 

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr518256899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása