Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Szeretnéd, hogy a csapatépítő program a jövőbe mutasson?

2023. november 27. - [eureka]

Eljött az ősz, ha úgy tetszik, a munkahelyekre is becsengettek, ez pedig magával hozza a legtöbb cégnél az igényt valamilyen csapatépítő program szervezésére. Csapatépítés címszóra a Google 687 000 találatot hoz, amiből természetes, hogy nem egyszerű választani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy be kellene érnünk egy zsákban futással!

Program vagy csapatépítő program?

Vannak olyan esetek, amikor borítékolható az, hogy elvérzik a csapatépítés, ennek pedig egyetlen oka, hogy a program, amit megrendeltek a csapat számára egy kiváló program, de nem-csapatépítő-program. A csapatépítő programok ugyanis kifejezetten arra vannak tervezve, hogy támogassák a csoportokat és csapatokat az együttműködésben, kötődésben és közös célok elérésében, míg a sima programok általában egyéni vagy specifikus célokat szolgálnak, és nem feltétlenül építenek közösséget vagy erősítik a csapatmunkát.

Hogy mitől lesz csapatépítő egy program?

  • Interakció: Az interaktív tevékenységek, mint például játékok vagy csoportos feladatok, segíthetnek a résztvevőknek közelebb kerülni egymáshoz és megismerni egymás erősségeit és gyengeségeit.
  • Szórakozás: Az egyik legfontosabb aspektusa a csapatépítésnek az, hogy szórakoztató és motiváló legyen. Ezzel kvázi élményalapokra helyezzük az együttműködést, ami nem csak rövid távon azaz a jelenben fejti ki hatását, hanem hosszútávon is képes növelni az elköteleződést és erősíteni a kollégák közötti kapcsolatot.
  • Fókusz: Az egész program fókuszában a csapat áll. A csapatépítő programok különböző módokon mozgatják meg az embereinket, de olyan készségeket és képességeket használva, amik a munkahelyi környezetben is megtalálhatóak, továbbá egy kifejezetten erre a célra fejlesztett program képes reagálni a csapat igényeire és helyzetére, mert rendelkezik kellő flexibilitással.

Itt az idő elköszönni a zsákban futástól!

A zsákban futás egy olyan komfortzónából való kizökkentés, amit már mindannyian túléltünk, de legalábbis ismerünk olyat, aki ép bőrrel megúszta. Így, mivel nem biztos, hogy jól érezzük magunkat ebben a helyzetben, de már tudjuk, mire számíthatunk, mennyire lesz komfortzónán kívüli az élmény, paradox módon mégis a komfortzónánkon belül van.

A Kádár-korszak óta az iskolai mindennapokat színesítő akadályversenyek elmaradhatatlan kellékei az ilyen és ehhez hasonló sportprogramok, amik legyünk őszinték, a mai ingergazdag környezetben szocializálódott lelkeknek meglehetősen unalmasak. Kevés ideig képesek fenn tartani a figyelmet, még kevésbé tudnak hozzájárulni a leggyakrabban megfogalmazott csapatépítési célokhoz, mint a(z) 

  • informális kapcsolatok építésének elősegítése
  • személyek közötti interakciók hatékonyabbá tétele
  • összetartóbb csapattá válás
  • hatékonyság növelése a kapcsolódások kiépítésén keresztül

Bármilyen csapatnál felmerülhetnek olyan problémák amiket egy laza délutáni program, mint egy lasertag, egy céges ebéd, vagy egy sportnap nem képesek feloldani. Egy jól szervezett- akár specifikusan a problémával foglalkozó – esetleg egy későbbi fejlesztésbe is beépíthető csapatépítő program azonban segíthet! A játékvezetőknek lehetőségük van nem csak figyelni, de fel is oldani a konfliktusok és problémák jó részét. De, ha nem tudod, mivel küzd a csapatod, arra is jó eszköz lehet, hogy visszajelzést kapj, milyen területeken vannak jelenleg problémák, és segítséget kaphatsz, hogyan érdemes ezeket kiküszöbölni.

Amikor már számos kutatás és tudományos magazinok foglalkoznak azzal, mi az esszenciája egy jó csapatépítésnek és mik a reális célok, amiket elérhetünk a megfelelő eszközzel nincs más dolgunk, mint elengedni a megszokást és belevetni magunkat a csapatunk számára legideálisabb lehetőség kiválasztásába.

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr4718256921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása