Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

A csapatépítés nem csak jutalomjáték!

2023. december 11. - [eureka]

Bárány Gergő, az [eureka] Games üzletágának vezetője vallja, hogy a csapatépítés is egy folyamat. Hogy miért? Lássuk!

Egyre több vállalatnál tudják már, hogy igenis szükség van csapatépítésre. Korábban adtunk is nektek pár tippet, hogyan érdemes megszervezni, egy ilyen eseményt. Arra viszont már kevesebben gondolnak, hogy a csapatépítés nem csak jutalom lehet karácsonyra, a szabadságok előtt vagy a jól végzett munkáért. Talán a neve miatt, de sokszor szimplán a játékokkal társítjuk a csapatépítést, pedig valójában ennél jóval többről van szó.

Csapat + építés = eredményesebb munkakörnyezet.

A móka és kacagás mögött a csapatépítés egy folyamat, ami számos színtéren a segítségünkre lehet, ha ennek megfelelően kezeljük. Igazán hatékony eredményeket akkor érhetünk el, ha negyedévente teret engedünk az irányított káosznak.

Ha például projekt alapon működik a munka, egy csapatépítő rendezvény nagyszerű eszköz ahhoz, hogy ne csak a közös cél, a fókusz maradjon meg, hanem az egymással való kommunikáció és a munkahelyi kapcsolatok is fejlődjenek, erősödjenek.

De mi a végső cél?

Mindig  más. De fontos, hogy adj célt a csapatépítésnek! Hogy mi lehet egy ilyen esemény célja? Meglepően sok lehetőségből választhatunk!

  1. Segíteni egy konferencián a netwoking eseményt, ahol a résztvevők elmélyíthetik a munkahelyi kapcsolatukat. 
  2. Lehet a szervezetfejlesztésnek is eleme a csapatépítés, ahol monitorozzuk a kollégát, hogy utána a későbbiekben egy nagyobb szabású fejlesztés részét képezhesse.
  3. Hatékony lehet egy csapatépítő továbbá olyan munkahelynél, ahol projektre szerveződik egy-egy csapat. Fejleszthetjük a kommunikációt a tagok között, elmélyíthetjük a kapcsolataikat, bizalmat építhetünk, segíthetnünk nekik abban, hogy belerázódjanak bizonyos szerepekbe.
  4. Jó cél lehet, hogy a résztvevők köteleződjenek el jobban a cég és egymás irányába is.
  5. Felkészülnél egy húzós időszakra? Nagy változások jönnek vagy épp, hogy túl vagytok azokon és kellene egy szusszanás?
  6. Csapatépítő elemekkel kiegészíthetünk egy town hall vagy kick off meetinget is. 
  7. Egy konferencián vagy partnertalálkozón a jól megszervezett networking-esemény például úgy játékosítja az ismerkedést és az egymással való társalgást, hogy senki számára nem lesz kellemetlen, így garantáltan egyik fél sem fog sérülni. 

Van probléma? Nem probléma!

Bármilyen csapatnál felmerülhetnek kommunikációs problémák vagy belső feszültségek, melyeket sokszor nem lehet feloldani egy egyszerű szeleppel, mint egy lasertag, egy céges ebéd, vagy egy újabb kocsmakvíz.  Jó választás lehet viszont egy specifikusan a problémával foglalkozó – esetleg egy későbbi fejlesztésbe is beépíthető csapatépítő program, ahol a játékvezetők nem csak megfigyelik, de esetlegesen fel is oldják a feszültséget a játék segítségével.

Sőt! Sokszor a probléma felismerésében is segíthet egy játék függetlenül attól, hogy kooperatív vagy kompetitív. Ha csak azt tudod, merre keresgélj, de például a hibrid munkakörnyezetben nem rajzolódnak ki egyértelműen a problémás területek, mérd fel ezeket játék közben! A csapatod is hálás lesz érte.

Ha szívesen tájékozódnál még a témában, kövesd be Gergőt LinkedIN-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr8518256909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása