Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Tudod mi a saját vezetői stílusod?

2023. december 06. - [eureka]

Ha jártál már vezetői tréningen vagy olvastál a témában, biztosan találkoztál már azzal, hogy számtalan megközelítés létezik a vezetői stílus kérdése kapcsán. A Google csak magyar nyelven nagyjából 354 ezer találatot dobott ki olyan oldalakról, ahol olvashatsz ezekről és akkor még nem vettük figyelembe a podcastokat, könyveket, hangoskönyveket, videókat, e-learning tananyagokat, egyetemi oktatásokat vagy éppen a tréningeket. Ember legyen a talpán, aki ismeri ÉS használja az összeset (is). Szopkó Beatrix, az [eureka] Consulting üzletágának vezetője osztja meg gondolatait a témában.

Felmerül a kérdés, hogy mégis mikor melyik vezetői stílust érdemes használni?

Először is szeretném leszögezni, hogy mindannyian egyéniségek és személyiségek vagyunk, ez pedig alapjában határozza meg azt, hogy mi az, ami ösztönösen működik nálunk és mi az, amit tanulhatunk. Ha pedig azt feltételezzük, hogy ez tanulható, akkor az pedig egy folyamatot fog jelenti a megismeréstől a szokássá és rutinná válásig. Ezért legyél bár kezdő vezető vagy rutinos, mindig találkozhatsz olyan helyzetekkel, amivel korábban még sosem, ezért mindig tanulhatsz valami újat magadról és a vezetési stílusokról is.

Mivel a téma összetett és sokrétű, ezért érdemes helyzetre, emberre vonatkozóan alkalmazni. Jómagam is tartok tréningeket és igen, én is többféle módszerrel dolgozom. Éppen ezért különböző helyzeteket is átnézünk, gyakorolunk és utána kontextusba helyezzük, elemezzük.

Innen kezdeném: nyitottság és elemzés. Mi a helyzet, mi a szituáció, amiben benne vagy? Mire lenne neked szükséged és mire a beosztottadnak az adott helyzetben? Megkérdezted már őt is? Ehhez pedig fókuszálás és a „fejben ott levés” a szükséges, no meg a megállás egy pillanatra a rohanás helyett.

A vezetői stílusokat én egy eszköztárhoz tudnám hasznosítani, mint a főzésnél a lábasok, fakanalak, szűrők, stb. Azt, hogy éppen mikor mire és melyikre van szükséged, az határozza meg, hogy mi a cél, ahova szeretnél eljutni és mi a helyzet, amiben éppen vagy. Az analógiánknál maradva, elkezdhetsz egy 10 fős vendégségnek is főzni egy 3 literes lábosban, vélhetően nem lesz elég. Használhatsz nagylyukú szűrőt az apró szemű quinoahoz, átfolyik majd rajta. Nem a megfelelő eszköz használata félreértéseket, nehézségeket, újabb kihívásokat tud okozni.

Honnan tudhatod, éppen melyik vezetői stílusra van szükség?

Mindig az adott helyzet és a cél határozza meg, hogy melyik eszközre lehet éppen szükséged.

Jártál már úgy, hogy ismersz és használsz számtalan eszközt, az adott helyzetben mégsem működik semmi sem?

Képzeld el, a gyereknevelésnél vagyok/voltam néha így. Mindent kipróbáltam, így úgy amúgy mindenhogyan. Aztán mikor semmi nem ment, akkor feltettem a kérdést a srácoknak, hogy „oké, mit kell tennem, mit csináljak másképp ahhoz, hogy ez és ez teljesüljön?” – Te is megteheted. Amint azt látod – vagy még inkább előbb -, hogy az egyik beosztottaddal nem boldogulsz, van ellenállás, esetleg nem-et mondás, vagy sehogyan sem úgy teljesíti a kérést, ahogy kéred, üljetek le beszélgetni. Egyszerűnek tűnik, pedig nem az. El kell mondanod, hogyan látod a helyzetet, mit szeretnél és nyitottnak kell lenni arra, hogy ő is mondja, el hogyan látja, mit gondol és szerinte merre az előre.

Mert van az úgy, amikor nem a vezetői stílus határozza meg a dolgokat, hanem az emberi kapcsolódás minősége. Bármit taníthatunk a stílusokról, ha a kapcsolatotok nem alapul kölcsönös bizalmon és tiszteleten.

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr5518256911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása