Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Lesz-e céges karácsony 2020-ban?

#karácsonyCOVIDidején

2020. szeptember 30. - [eureka]

Nincs mit ünnepelni. Vagy mégis?

 

A vezetés a számokkal, a HR a home office okozta munkahelyi konfliktusok vizsgálásával, a munkavállaló pedig az állandó maszkviseléssel, hőmérőzéssel és bezártsággal van éppen elfoglalva. Minek ünnepeljük Mikulást és Karácsonyt? - teheted fel a kérdést. Hisz örülhetünk ha a puttonyban a mogyoró mellé negatív vírusteszt kerül.

Mondhatnánk, hogy ez most mindenkinek púp a hátára:

A vezetőség az üzleti tervezéssel, a folyamatok átszervezésével van elfoglalva. Örülnek neki, hogy a visszaesett bevételek mellett még szórni sem kell a pénzt egy karácsonyi ünnepségre.

A HR nyakába szakadt a home office okozta helyzet (vagy inkább problémák?) kezelése. Jellemzően rájuk lett terhelve emellett még a munkavállalók fejlesztéseinek, csapatépítéséinek megszervezése, méghozzá egy eddig teljesen ismeretlen terepen: az online térben. "Oldd meg!', "Légy kreatív!", "Nézz körül!" - csupa olyan kérés a menedzsment részéről, mely a már eleve túlterhelt HR-t csak stresszhelyzetbe kergeti. A kényszerhelyzetre pedig csak kényszermegoldás fog születni - és azzal senki nem lesz igazán elégedett.

A munkavállaló pedig alig szokott hozzá a kényszer home office-hoz, máris készülhet a "második hullámra". Alig lélegzett fel az első sokkból, máris újból aggódhat a szerettei, egészsége vagy egzisztenciája miatt. Arról nem is beszélve, hogy az optikusoknál már csak az internetszolgáltatók örülnek jobban az új helyzetnek - annyit ülünk ugyanis az otthoni monitor előtt, hogy kész ünnepnap, ha legalább az ünnepeket nem ott tartjuk.

A valóságban most van igazán szükség a csapatépítésre.

eureka_games_ceges_karacsony.jpg

Olvastad már?

A munkahelyi közösség gondozása akkor a legindokoltabb, amikor a valódi térben tényleg távol vannak a kollégák egymástól. A home office bár szolgálhatja az egyén kényelmét, a csoportos munkát mindinkább megnehezíti, miközben a munkatársakat egymástól elidegeníti. A rendkívüli helyzetekhez igazított csapatépítés ezért nem csak szükséges - de lehetséges is!

Bódi Gabriellával, az Eureka Games társalapítójával beszélgetett Istók Nikoletta, a Profession.hu és a HR feed újságírója az online csapatépítés fontosságáról és arról, hogy mit tehetünk és mit kell megtennünk a csapatok jóllétéért a #HomeOffice idején:

Csapatépítés online: szükséges és lehetséges

 

Problémából megoldás

Elmarad vagy átalakul?

 

Még halk a cybertér az online csapatépítő ajánlatoktól, itt ott felhangzik a Google-be begépelt  kültéri csapatépítő játékok a már megszokott vicces csapatépítő játékok mellett. A közösségi média fórumokon a legtöbben azonban arról számolnak be, hogy elmarad, szaloncukorral pótolják, pénzjutalommal kompenzálnak, vicces videókat küldenek körbe. Ahol lehetséges a kisebb csoportok együttes mozgatása, ott szóba jöhetnek a szabadtéren játszódó élményközpontú csapatépítők - amíg az időjárás engedi -, ahol nem megoldható ott pedig marad a meglepetés ajándékcsomag. Ennyi lenne a lehetőségek végtelen tárháza?

 

A tartós home office időszak legnagyobb kihívása

A monitor fogságában

 

A csapatépítésre szükség van. Legyen a helye az iroda vagy az online tér. Nélküle lelketlenné válik a közös munka. A logika talán azt diktálja, hogy a fizikai távolság nem teszi lehetővé a valódi kapcsolódást, azonban a tartós otthonlétben a csapat szétesik, hiányzik a vállon érintés, a közös 5-10 perces séták a boltig, ahol Snickerst vehettünk az önmagából kifordult kollégának. Az elmúlt fél évben ezekből ritkán, korlátozva jutott. Éhezzük, szomjazzuk a társas interakciókat!

Arról nem is beszélve, hogy az idei év egy együtt átélt közös trauma. Egy közösen megtapasztalt rossz élménnyel szemben pedig közösen lehet a legjobban fellépni. Egymás támogatása, a közös mosolyok, online vállat vállnak vetve kiállás megvillantja a közösség igazi erejét. Bár a pandémia és a korlátozások sok nem várt kompromisszumra kényszerítettek bennünket, de mutassuk meg, hogy mindent nem vehet el tőlünk! A kapcsolatainkat és ünnepeinket ápoljuk "távolról"!

 

Céges házibuli, kötöttségek nélkül, maximális védelemben.

 

Elég sok mindenről kellett idén lemondanunk, kellemetlen, ha még az éves buli, vacsora is elmarad ezzel az egész éves munka megköszönése. Ezért is szeretnénk hinni, hogy minél több vezető és döntéshozó látja be azt, hogy a karácsonyi céges rendezvény egy olyan szervezeti kultúra elem, ami nélkül alapjaiban inoghat meg a bizalom, az elégedettség, a csapatdinamika, aminek lökéshulláma simán lehet egy új tavaszi felmondáshullám. Mi megalkottuk azokat a interaktív programokat, amivel megvalósulhat a céges házibuli, kötöttségek nélkül, maximális védelemben. 

HA ÚGY ÉRZED, HOGY NEKTEK IS JÁR A KÖZÖS ÜNNEPLÉS, A NEHÉZ IDŐSZAKBAN MUTATOTT EGYÜTTES ERŐ ÉS ÖSSZETARTOZÁS, AKKOR KERESS MEG MINKET, ÉS MI SEGÍTÜNK: ITT ÉRHETSZ EL BENNÜNKET.

 

kalmar-peter-eureka-games-2-200x200.png

 

Szerző: Dr. Kalmár Péter

EUREKA GAMES 

 

 

 *fotó: Freepik - jogtiszta tartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr9816216480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása