Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Virtuális csapatépítés – Mumus vagy sem?

2023. október 24. - [eureka]

A virtuális csapatépítés napjainkban már egyáltalán nem egy szokatlan jelenség, sőt, egyre több igény van rá. Sokan mégis bizalmatlanok ezzel a formátummal, tartanak tőle, hogy személytelen, kapkodós, esetleg nem köti le az emberek figyelmét. Vagy félnek, hogy nem tudja azt az élményt nyújtani mint egy élő rendezvény, így pedig a csapatépítés nem éri el a célját. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban bátran állíthatjuk, hogy minden ilyen aggodalmat gond nélkül képesek vagyunk megcáfolni! 

Hogyan jött létre az online csapatépítés?

Ahogy a világon mindenhol, az [eureka]-nál is a COVID-világjárvány által kialakult új élethelyzetnek köszönhetően kezdett el teret hódítani a virtuális csapatépítés. Bár a cégek nagy része home office-ba kényszerült, továbbra is tisztában voltak egy csapatépítés fontosságával és ezért felmerült az igény egy alternatív megoldásra, amire meglepően gyorsan tudtunk érdemben reagálni.

Fantasztikus játékfejlesztőinknek hála, a meglévő offline játékkínálatunk egy részét sikerült az online térbe is áthelyezzük. Ebben nagy segítség volt, hogy ezek a játékok már eleve erős narratívával rendelkeztek, így biztosak voltunk benne, hogy úgy is megállják majd a helyüket, ha nem egy valós, hanem egy virtuális szobában tartjuk meg őket. Tovább segítette a helyzetünket, hogy az ehhez hasonló igények felmerülése végett létrejöttek (vagy már eleve léteztek) olyan platformok, mint a Zoom, a Google Meets, de akár egy Discord szerveren is képesek voltunk csapatokkal foglalkozni – amit az adott társaság éppen használt. Új online játékain fejlesztéséhez már direkt ezen platformok sajátosságait használtuk fel, miközben a cél változatlan maradt: Valós kapcsolódásokat teremteni közös élményeken keresztül. Fejlesztői szemszögből a virtuális csapatépítések világa új távlatokat nyitott számunkra, hiszen a vizuális bevonás, és az atmoszféra teremtése még soha nem volt ilyen egyszerű és magától értetődő. 

Miben más és mennyire hatékony?

Mint minden csapatépítésnek, az online programoknak is megvan a maguk helye és szerepe, ám Nem csak pandémia esetén jó megoldás egy online csapatépítés. Fontos, hogy saját csapatunk számára a legmegfelelőbb programot tudjuk megtalálni, így példának okáért A hibrid és távoli csapatoknál kiválóan működik a céges rendezvény ezen formája. Ennek hála, a multikulturális cégeknél egyre kevésbé érzékelhető, hogy a távolság akadály vagy hátráltató tényező lenne. Sok céges ügyfelünk van, ahol a kollégák több száz, vagy akár ezer kilométerre dolgoznak egymástól, a közös fókusz megtartása azonban náluk is éppen ugyanolyan fontos – ezt pedig csapatépítéssel lehet a leghatékonyabban elérni. Ha nem is lehetetlen, de nehéz és körülményes egy térbe összehozni ezeket az embereket, ezért a virtuális csapatépítés remek választás lehet az ilyen és ehhez hasonló csapatoknál – hiszen a játék univerzális nyelv.

További előnye még az offline társával szemben, hogy sokkal kevesebb időt vesz igénybe, hiszen nem kell sehová utazni, a csapat mégis egy helyen van. Kevesebb egyeztetést igényel, ugyanis a kolléga csak leül egy megadott órában a monitor elé és játszik velünk. Fontos hogy a virtuális térben történő játékok belépési küszöbe alacsony legyen, így azok a kollégák is tudják élvezni, akik számára a számítástechnika csak munkahelyi eszköz, nem pedig a civil életük szerves része. 

Az erős narratíva és a játékosok szerepbe helyezése éppen ugyanúgy megtörténik, mint egy offline rendezvényen, ezért (bár csak kamerán keresztül látják egymást) emberi, nem pedig munkahelyi találkozások és kapcsolatok történnek meg. A játékokra pedig sokkal könnyebb ráhangolódni, ugyanis a komforzónából való kimozdítást nagyban támogatja, hogy a valós térben mindeközben sokszor a leginkább komfortos zónájukban vannak a résztvevők. 

További érdekes tartalmakért kövesd Gergőt LinkedIN-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr8218233373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása