Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

Intelligensebb vagy, mint gondolnád! Bebizonyítom!

Az intelligencia 9 típusa: ismerd meg és fejleszd őket!

2019. október 10. - Bódi Gabi

Találkoztál már olyan emberrel, aki meg volt győződve róla, hogy csak a saját megközelítése lehet a helyes megoldás egy adott problémára? És olyannal, aki ostobának nézett azért, mert másként értelmeztél valamit, mint ő? 

Bármilyen bántónak vagy értelmetlennek tűnt is a kritika, legalább egy pillanatra valószínűleg benned is megfordult a gondolat, hogy a másiknak igaza lehet.

Nos, ez elsősorban abból a tényből fakad, hogy az emberek általában egyetlen képet alkotnak arról, hogy mi az intelligencia. A többség számára az intelligens ember sok hasznos (és néha nem annyira hasznos) tudással és készséggel rendelkezik, aki képes is ezeket alkalmazni.

És bár ez nem áll messze a valóságtól, mégsem tökéletes! Valójában ez az intelligencia számos pontos definíciójának csak az egyike. Ami a tényleges alkalmazás során félrecsúszik, az az, hogy az emberek azt hiszik, az általános és a random információk ismerete az intelligensség jele.

Hadd nyugtassalak meg, az intelligencia nem egy olyan megváltoztathatatlan, minden emberrel veleszületett jellemző, ami aztán egész életedre meghatározza a fejlődési és problémamegoldó képességed. Szóval emlékezz ezekre a sorokra, amikor legközelebb leértékeled önmagad. 

Albert Einstein négy évesen kezdett el beszélni és hét évesen olvasni.

Beethoven zenetanára egyszer azt mondta róla, hogy: ”Mint zeneszerző, reménytelen.” 

Thomas Edisonnak azt mondták a tanárai, hogy túl buta ahhoz, hogy bármit is megtanuljon.

eureka_intelligencia.jpg

 

EGY KUTATÁS, AMI ÁRNYALTABB KÉPET AD AZ INTELLIGENCIÁRÓL

 

Howard Gardener először a nyolcvanas években publikálta a többszörös intelligenciáról szóló elméletét, ami már akkor túlmutatott az IQ-teszttel mérhető kétféle területen. Majd a kilencvenes években tovább bővítette ezt új eredményekkel, de egyébként a kutatás a mai napig zajlik, az elmélet pedig folyamatosan gazdagodik és mélyül. 

Gardener elméletét több száz, különböző kultúrákból származó személlyel végzett interjúra és tesztekre alapozta, melyekkel az emberek különböző csoportjainak kognitív képességeit vizsgálta. Voltak köztük agyvérzéses betegek, tudósok, kivételes képességű emberek, autisták és még sokan mások. 

Kutatásai során azt találta, hogy az intelligencia az agy több különböző területére összpontosul, és ezek a területek kapcsolatban állnak egymással. Ennek eredményeképpen ezen területek képesek önállóan és együttesen is működni, de a legfontosabb tulajdonságuk, hogy fejleszthetőek. 

 

9 FÉLE INTELLIGENCIA, 9 FÉLE MEGKÖZELÍTÉS

 

A következőkben a különböző típusokat fogom bemutatni és tippeket is adok egy-egy terület fejlesztéséhez. Előfordulhat, hogy több pontnál is magadra ismersz, ez azt jelenti, hogy valószínűleg több területen is fejlett intelligenciával rendelkezel. 

1. TERMÉSZETI INTELLIGENCIA

Ez a fajta intelligencia evolúciós múltunk hozománya és alapvetően a növény és állatvilág felismerésének képességét jelenti. Mindemellett valószínűleg ezen múlik, hogy a hasonló, de mégis különböző dolgok között mennyire könnyen tudunk különbséget tenni (pl: cipők, autók, frizurák stb). Anno a vadászok, gyűjtögetők és a földművelők vették hasznát, ma leginkább a virágkötők, szakácsok, divat és szépség-influencerek.  

Ha fejleszteni szeretnéd ezen képességeidet, tölts minél több időt a szabadban, és figyeld meg a természet jelenségeit, tanulmányozd változatosságát. 

 

2. ZENEI INTELLIGENCIA

A zenei intelligencia a hangmagasság, a dallam és a ritmus megkülönböztetésének és felidézések a képessége. Igen gyakori, hogy egy embernél a zene és az érzelmek között erős kapcsolat áll fenn. Ha nálad fejlett ez a terület, valószínűleg sokat szoktál dudorászni és imádnád, ha az életed minden cselekményél lenne megfelelő háttérzene. Az biztos, hogy szemrevaló zenei gyűjteményed van, amit kategorizálsz is (pl: futáshoz, utazáshoz más-más lejátszási listákba). 

Fejlesztésére nem meglepő módon a zenehallgatást, az éneklés és hangszeren való játszás gyakorlását ajánlják. Érdekesség, hogy a matematikai és a zenei intelligencia mögött hasonló gondolkodási folyamatok zajlanak, szóval érdemes lehet újra elővenni az iskolai algebra feladatokat. 

 

3. VERBÁLIS-NYELVI INTELLIGENCIA

A nyelvi intelligencia a legszélesebb körben megmutatkozó emberi kompetencia, a verbális információ feldolgozásának képessége tartozik ide. Akiknél fejlett ez a terület, átlagon felül tud komplex gondolatokat megérteni és kifejezni, ez foglalkozásukat tekintve a költők, újságírók és nyilvános előadók körében jellemző. 

A saját képességed fejlesztheted írással, olvasással, történetmeséléssel vagy esetleg keresztrejtvényfejtéssel. 

 

4. MATEMATIKAI-LOGIKAI INTELLIGENCIA

A leggyakrabban ezt a típust értjük intelligencia alatt, mely a mintákat jól felismerő összefüggésekben gondolkodó és helyzetelemző elmékre jellemző. A logikai intelligencia általában jól fejlett a matematikusok, tudósok és nyomozók körében. 

Az előzetes feltételezésekkel ellentétben nem csak matematikai feladványokkal lehetsz ügyesebb benne; a stratégiai és “detektíves” játékok is  segíthetnek. 

 

5. TÉRBELI INTELLIGENCIA

Ez a 3D-ben való gondolkodás képességére utal. Ha jól tájékozódsz, aktív a képzeleted és szereted a vizualizációs gyakorlatokat, valószínűleg ez az erősséged. A művészek, lakberendezők de még a pilóták és a tengerészek is jó hasznát veszik ennek a területnek. 

Rajzolással, festéssel és kirakós vagy labirintus játékokkal is fejlesztheted ezen képességeidet.  

 

6. TESTI INTELLIGENCIA

Ez a terület kifejezetten erős kompetenciákat igényel minden olyan foglalkozásnál, ahol a szem-kézkoordináció fontos. Azok az emberek, akik hatékonyan tudják irányítani a testüket gyakrabban lesznek orvosok, színészek, mesteremberek vagy sportolók. 

Ha szeretnél te is ügyesebbé válni ezen a területen, próbáld a kézművesség valamilyen formáját gyakorolni, de egy szórakoztató Activity partit is tarthatsz a barátaiddal, ahol te vállalod az összes elmutogatni való feladványt.

 

7. INTERPERSZONÁLIS INTELLIGENCIA

Ez a képesség egyet jelent az empátiával, a másik ember érzelmeinek és motivációinak a felismerésével. Ha nálad fejlett ez a terület, biztosan észrevetted már, hogy másoknál könnyebben értelmezed a verbális kommunikáció és a testbeszéd által közölt információkat - és azt is, ha ezek között nincs összhang. Jellemző foglalkozások: politikus, kereskedő, tanár és szociális munkás. 

Minél több olyan projektben veszel részt, ahol másokkal együtt kell működnöd, annál ügyesebben fogsz tudni bánni az emberekkel (feltéve persze, ha tudatosan odafigyelsz). Sok eredményes együttműködést és vezetői kompetenciákat fejlesztő tréning létezik, ezekre is érdemes rákeresned.

 

8. INTRAPERSZONÁLIS INTELLIGENCIA

Nagyon hasonló az interperszonálishoz, azonban ez a típusú ember önmaga érzelmeinek megértésével foglalkozik, és nem másokéval. Legfőbb jeleit észlelheted magadon, ha alapvetően úgy érzed, összhangban vagy magaddal, tisztában vagy az érzéseiddel és képes vagy tudatosítani a gondolataidat. Pszichológusok, filozófusok és a spirituális vezetők is ebbe a csoportba tartoznak.

Ha jobban el akarsz mélyülni magadban, válassz olyan hobbit, amit egyedül űzhetsz, vagy kezdj önismereti utazásba egy segítő szakértő mellett.

 

9. EGZISZTENCIÁLIS INTELLIGENCIA

A végére hagytam a kedvencemet. Az igazi filozófikus típus tagjai különösen mély gondolkodású emberek, akik megkérdőjelezik a világot és fogékonyak a lételméleti, különösen az emberi fajjal kapcsolatos kérdések boncolgatására. Ha te is tapasztaltad már egy hosszabb monológ után, hogy a körülötted lévők üres tekintetekkel merednek rád, majd gyorsan könnyedebb témákra terelik a szót, valószínűleg ebbe a kategóriába tartozol.

A szeretteid érdekében javaslom, hogy ne fejleszd tovább ezt a képességed, de ha mégis szeretnéd, olvass sok jó sci-fi könyvet. Szívből ajánlom a kiváló magyar író, Brandon Hackett Xeno című remekművét.

 

A fentiekből látható, hogy az emberek sokféleképpen lehetnek ügyesek, és hogy az összes mód kombinációja alakítja ki azt az egyedi, csak rájuk jellemző intelligencia-térképét, amitől sikeressé válhatnak a munkában és a magánéletben egyaránt. 

 

A SAJÁT KÉPZÉSEINK TERVEZÉSEKOR MI IS SZEM ELŐTT TARTJUK EZEKET AZ EGYÉNI ADOTTSÁGOKAT ÉS IGÉNYEKET, HOGY A TANULÁSI FOLYAMAT IGAZÁN EREDMÉNYES ÉS ÉLVEZETES LEGYEN MINDENKI SZÁMÁRA.



contactus-gabriella.png

 

Szerző: Bódi Gabi

 


Felhasznált irodalom: 

Kristen Nicholson-Nelson - A többszörös intelligencia

Howard Gardener Frames of Mind: the Theory of Multiple Intelligences (Az értelem határai: a többszörös intelligencia elmélete)

Howard Gardener saját weboldala: https://howardgardner.com/multiple-intelligences/

* fotó: Freepik - jogtiszta tartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr7815216646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása