Eredményes és összetartó csapatokat fejlesztünk!

[eureka]

10 irritáló embertípus az irodában

Magadra ismersz?

2019. október 18. - Bódi Gabi

A munkahelyünk a mindennapi életünk egyik legfontosabb szocializációs tere, ahol számtalan kollégával, ismerőssel és ismeretlennel, jó esetben baráttal vagyunk összezárva. Mondhatjuk egyfajta játszótérnek, de egyesek inkább állatkertként tekintenek rá, ahol a legkülönfélébb irodai "fajokat" lehet biztonságos távolságból szemlélni. De vigyázat, biztos, hogy mi a rács jó oldalán állunk?

Következzen tehát egy félig komoly összeállítás a legirritálóbb embertípusokról, akik megfordulnak a munkahelyen.

 A lista közel sem teljes, írd meg kommentben a téged leginkább bosszantó munkahelyi jelenségeket!

eureka_blog_10_irritalo_embertipus1.jpg

 

A BOHÓC


Mindig kapható egy kis ökörködésre, amivel hozzájárul a csapatmorál magasan tartásához, de túlságosan szeret szerepelni ahhoz, hogy időben leálljon. Általában ő az, aki a tárgyhoz alig kapcsolódó, viccesnek szánt beszólásokkal trollkodja szét a prezentációdat és a meetingeket. 

 

A PLETYKAFÉSZEK


Elsőre barátságos és érdeklődő, igazi társasági ember - valójában igen veszélyes lehet. Ha a közelében beszélgetnek, hatalmasra nyúlik a füle, így mindig képben van a céges friss infókkal, gyakran még a változtatások kihirdetése előtt. Ne feledd, ha másokat kibeszél neked, valószínűleg veled is ezt csinálja a hátad mögött.

 

A TREHÁNY


Állandó káosz uralkodik az asztalán, ami szép lassan átterjed a környező székekre és mások asztalaira is. Ha a konyhában félig teli bögrét, mosatlan tányért és kiázott teazsákokat találsz, gyanús, hogy emberünk járt arra. Arra kérdésre, hogy miért nem pakol be a mosogatógépbe, kérdéssel felel “nekünk van mosogatógépünk?”

 

AZ INFLUENCER 


Ez a típus nem sok bemutatást igényel, a dohányos mellett a leginkább elterjedt bosszantó szokás az övé. Az előítéletekkel szemben nem csupán az Y és a Z generáció tagjaira jellemző, hogy szinte bármikor feléjük nézel a telefonjukba merülve találod őket. Megbeszélés közben is a közösségi felületeken lóg és/vagy egész nap csipog a telefonja az értesítésektől. 

 

A DUMAGÉP


Egy szimpla “szia, hogy vagy” tiszteletkörnek indult, de már 20 perce folyamatosan beszél (rég nem tudod miről), és kezded úgy érezni magad, mint egy sarokba szorított állat? Nem meglepő, hiszen a dumagép csapdájába estél, amit olykor nehéz kikerülni, mivel őszinte érdeklődéssel teszi fel neked az első kérdést - ami után beindul a szövegcunami. (Gyakran átfedésben áll a Pletykafészekkel.)

 

A GYÁRKÉMÉNY


Ő is egy jól ismert típus, bár szerencsére egyre kevesebb szélsőséges esettel találkozni vele irodai környezetben. Bár a törvény is előírja az “egészségügyi” szüneteket*, ami óránként legalább 10 perc lehet, - és a dohányzásra egyébként nem vonatkozik - alanyaink olykor duplán is élnek vele, lehetőleg csoportosan. Dohányzás jó közösségépítő aktivitás is lehetne, ha az egyértelmű egészségkárosító hatást, a bűzt és a kiesett munkaidőt nem számoljuk.

 * Nem keverendő a munkaközi szünettel.

A SZAGVAK


Méterekről megérzed, amikor közelít, és még legalább egy óráig illatozik a parfümjétől a folyosó? Neki már valószínüleg elhaltak a szagló receptorok az orrában, ezért lazán nekiáll az ebédre hozott töltött káposztának vagy fokhagymás ételek fogyasztásának az open-officeban. Itt szeretném megjegyezni, hogy halat mikrózni az irodában kimeríti a köznyugalom elleni bűncselekmény fogalmát! 

 

A BEHÍZELGŐ 


Ne dőlj be az önbizalomhiányos kifakadásának, főleg amikor azt ecseteli, hogy te mennyivel jobban értesz ahhoz, ami épp az ő feladata lenne. Kiskutya tekintetével és néhány jól irányzott bókkal sikerül elérnie, hogy megcsináld helyette a munkát. Tipikusan ő az, aki minden e-mailre ráteszi a főnököt is, és ha az a közelben jár, hangosan dicsekszik a rengeteg időről és energiáról, amit a munkájába fektet. 

 

A MÁRTÍR


Ő az, aki beteg is bejön dolgozni, hogy aztán egész nap élő közvetítésben számoljon be az állapotáról. Rendszeresen túlvállalja magát, majd passzív agresszív-stílusban rácsodálkozik, hogy te már “ilyen korán végeztél is”, amikor a munkaidő elteltével távozol az irodából. Könnyen felismerhető, mert rendszeresen panaszkodik, de mégsem változtat semmit.

 

A LÁTHATATLAN EMBER 


Fontos leszögezni, hogy az otthonról dolgozó kollégák nem tartoznak ide! Ez a típus bejár az irodába dolgozni, legalábbis a kártyáját lehúzza érkezéskor és távozáskor. Igazi eltűnőművész, amikor szükség lenne rá valahogy sosincs a helyén. Többnyire megtalálható a mosdóban Influencerkedés, vagy épp a Gyárkéményekkel lébecolás közben, de ha rákérdeznél, hogy merre járt, biztos azt válaszolná, hogy a Dumagép csapdájába esett.

 

HA NEKED IS VANNAK BOSSZANTÓ SZOKÁSOKKAL MEGÁLDOTT KOLLÉGÁID, ÉS NEM TUDOD HOGYAN KELLENE HATHATÓSAN, DE MÉGIS  AGRESSZIÓ MENTESEN KOMMUNIKÁLNI VELÜK, AJÁNLOM AZ ALÁBBI ÍRÁSAINKAT A VISSZAJELZÉSRŐL.

5 tévhit a munkahelyi visszacsatolásról

Hamburger, naked burger avagy milyen menüvel kritizáljuk a másikat?

 


contactus-gabriella.png

 

Szerző: Bódi Gabi

 


* fotó: Freepik - jogtiszta tartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://eureka.blog.hu/api/trackback/id/tr315224228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabardin 2019.10.19. 17:11:52

"Bár a törvény is előírja az “egészségügyi” szüneteket, ami óránként legalább 10 perc lehet, " ezt pontosan melyik törvény irja elő? ...és hogy is szól?

Pöff 2019.10.19. 18:44:50

A trehánynak van egy másik fele...
A saját asztalán patika rend, vagy legalább is nincs nagy rendetlenség, látszólag munkát se végez.
Ellenben a közösen használt dolgok és terek asztalok, szerszámok műszerek alkatrészek, mint a disznó ól, szemétdomb már pár nap után. Belefog valami majd ott hagyja mint kutya a szarát Ha több ilyen egyén is van a csapatban az el lehet képzelni mit csinál.
Úgy hogy azt gondolom, amíg valakinek a saját asztalán sok dolog van (és sok dolga is van), nem gáz.

Exploiter 2019.10.19. 19:06:51

Két féle ember van: a hasznos, aki megcsinálja jól a munkáját, meg a haszontalan, aki nem.

Hogy emellett még mit tesz, az kb senkit se érdekel.

Bódi Gabi 2019.10.19. 20:16:50

@gabardin: Kedves Gabardin, köszönöm a hozzászólást! Amire hivatkoztam az a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 4. §

A munkaköréből kifolyólag nagyrészt képernyő előtt dolgozó munkavállalókra speciális szabályok vonatkoznak. A munkáltató a munkafolyamatokat köteles úgy megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg. A szünetek össze nem vonhatóak. Ez azonban hangsúlyozottan nem munkaközi szünet, vagyis nem a munkavégzés megszakítását vagy felfüggesztését jelenti, hanem azt, hogy ebben a ”szünetben” a dolgozó olyan feladatot végez, amihez nem kell a képernyőt néznie, hogy pihenjen a szeme. Például elvégezheti a papír alapú feladatokat, vagy a munkájával összefüggő telefonhívásokat, vagy részt vehet egy megbeszélésen, egyeztetésen a munkatársakkal.

dr utcai arcos 2019.10.19. 20:21:17

@gabardin: Elég komoly baj, ha a bejegyzés szerzőjének fogalma sincs arról, amiről ír :/. Keverni a munkavégzés közben kötelezően kiadandó szünetet, a számítógép előtt előírt óránkénti 10 perces MÁS irányú munkavégzéssel -nem, az NEM munkaszünet-, hááát....

Bódi Gabi 2019.10.19. 20:26:26

@Exploiter: Kedves Exploiter, köszönöm a hozzászólásod! A munkám során azt tapasztalom, hogy egyre több olyan munkahely van, ahol ennél komplexebben tekintenek a munkavállalókra.
Elgondolkodtam azon amit írtál és örülnék neki, ha megosztanád velem a véleményed.

Ha a hasznosság elvét követjük, és valaki a toxikus viselkedésével olyan szinten bomlasztja a csapatot, hogy annak már hatása van az eredményességre (akár fel is mondanak miatta) de ő maga a saját munkáját jól végzi, attól még hasznosnak tekinthető?
Szerintem ez a probléma összetettségében már túlmutat a skálán. Te mit gondolsz?

Semper Fidelis 2019.10.19. 20:39:42

A zajos, kopácsoló, zörgő, excel huszár.

gabardin 2019.10.19. 20:41:54

@Bódi Gabi: köszönöm, én is igy tudom. Sajnos a bejegyzésből nem ez jön le. Sokan hiszik, hogy az 10 perc extra szünet. Talán érdemes lenne átfogalmazni az eredeti bejegyzést, mert igy félrevezető lehet.

Bódi Gabi 2019.10.19. 20:43:32

Kedves @dr utcai arcos, köszönöm a hozzászólásod!
Abszolút igazad van, tényleg nem keverendő össze az ún, "munkaközi szünet" és az képernyő előtt munkát végzők esetén az "egészségügyi szünet"! Az utóbbi nem jelent felmentést a munkavégzés alól, és én ilyet a cikkben nem is írtam.

A kissé ironikus cikkben viszont az szerepel, hogy sok dohányos igenis hivatkozik erre a szünetre, helytelenül. A "szünet" szó használata sem véletlen a részemről, hiszen a miniszteri rendelet is ugyanezt a fogalmat használja. (a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 4. §)

Bódi Gabi 2019.10.19. 20:47:24

Köszi a tippeket @Semper Fidelis, úgy néz ki van még miről írni...

Bódi Gabi 2019.10.19. 20:48:17

@gabardin: Köszönöm az észrevételt, igazad lehet! Pontosítom!

2019.10.19. 20:54:27

alap, hogy be kell szólni az összes jó/jobb csajnak - legyen nekik is szar, ha már bent kell lenni

within 2019.10.20. 07:39:38

@dr utcai arcos: hát nem egy munkavédelmi szakember írta akkor...

within 2019.10.20. 07:46:20

most megy itt a vita az 50/1999 Eüm r.-ről, de gondoljunk bele emberek mikor láttuk azt, hogy egy irodában dolgozó nem akkor áll fel amikor akar és megy ki pletyizni, cigizni, teakonyházni...

ők nem szalag mellett dolgoznak, vagy egy építkezésen...egy irodába csak az emberek jelentenek egymásra veszélyt mert személyiségvonásai generálják a feszkót..
míg egy műhelyben ilyen nincs mert azon gondolkozunk, hogy hogyan tudjuk megoldani a problémát és ez leköt...

Exploiter 2019.10.20. 08:26:36

@Bódi Gabi:

Őszintén, ilyet még nem láttam. Aki ilyen szinten toxikus, az a munkáját se fogja tudni ellátni jól, tehát nincs dilemma.
Volt ilyen emberem, de pont a személyiségéből eredt, hogy megbízhatatlan volt, hárította a felelősséget, pont ezért a hibáiból se tanult, mert nem ismerte el őket.
Amint végre tálaltunk megfelelőt a helyére (nehezen) el is küldtük.

De ha már így kérdezted a véleményem, a bohóc ártalmatlan, van egy adott munkamennyiség, az ő dolga, hogy a napja felét poénkodással tölti. Ha a másik felében még tudja jól csinálni a munkáját, ok, ha nem, akkor majd hazamegy éjfélkor.

A pletykafészek hasznos, csak tudni kell használni, a trehány számomra irreleváns, a gyárkémény a bohóc kategória, az influencer szintén, bár ez utóbbi általában egyébként nem végzi el a munkáját sehogy.
A szagvak kellemetlen, vele beszélni kell, a behízelgő és mártír ha egyébként jól dolgozik, akkor szórakoztató. Amúgy ilyen is volt, mindig késő estig dolgozott és mindig sírt, aztán mutattam neki több egy embert, aki ugyanazt a munkát jobban megcsinálta, normál munkaidőben és elmagyaráztam, hogy a képességek hiánya nem érdem. Sokáig ő se maradt.
A láthatatlan meg a próbaidő előtt repül.

Úgy sejtem, a fenti lista nagyvállalatoknál szerzett tapasztalatokból ered, ahol a headcount az isten és a főnök azt se tudja, az emberek mit csinálnak. Ott egyébként a saját tapasztalataim alapján kb a munkavállalók fele ballaszt. Kis cégekben érre vagy jobban odafigyel a menedzsment vagy csődbe megy.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2019.10.20. 09:04:07

Kimaradt a legfőbb: rosszindulatú. Bár nők között ez elég elterjedt, lehet ezért nem tűnik fel.

Balambér Kovács 2019.10.20. 09:25:27

Soh' se tudtam, hogy 10 ember lakozik bennem!

bontottcsirke 2019.10.20. 09:57:41

Én a láthatatlan vagyok, mindig is utáltam dolgozni (értsd: buta pótcselekvések sorozata kis pénzért, miközben otthon jól ellennék)

Bódi Gabi 2019.10.20. 10:22:53

Kedves @within köszönöm a hozzászólásod! Pontosan, erre reflektáltam én is az írásomban, hogy "egészségügyi szünet" felkiáltással megindul a cigikör az irodában.

Jól gondolod, valóban nem vagyok munkavédelmi szakember, szervezetfejlesztéssel foglalkozom - de az értő olvasás viszonylag jól megy és szerencsére van jogász is a csapatban, aki ilyenkor ellenőriz. :)

Üdítő hallani, hogy nálatok a műhelyben nincsenek ilyen jellegű feszkók, - ahogy írod - mert mindenkit lefoglal a problémamegoldás. Pöff írta fentebb egy kommentben, hogy náluk sajnos azért vannak ilyen személyiségvonások, amik megnehezítik a munkát. - Végtére is, mindenhol emberek dolgoznak, nem?

Bódi Gabi 2019.10.20. 10:23:37

@Balambér Kovács: Hahaha, akarsz róla beszélni? :)

Balambér Kovács 2019.10.20. 10:58:44

@Bódi Gabi:
Ááááá!
Most, hogy szembesítettél magaimmal, nagyon elszégyelltem maga(i)m!
Egyikkel se szeretnék dolgozni!
Tudod, ezek után nem is fogok!

Bódi Gabi 2019.10.20. 11:07:55

@Balambér Kovács: Akkor mindenképp ügyelj rá, hogy ezentúl alaposan elkerüld magad!

Balambér Kovács 2019.10.20. 11:19:44

@Bódi Gabi:
Hüjjén fog kinézni, amikor az irodában 10 Balambér kerülgeti egymást, ráadásul, alaposan!

nem várt fordulat 2019.10.20. 13:11:12

@dr utcai arcos: Ez a törvény úgy baromság ahogy van. pl. egy programozó milyen más tevékenységet csináljon? mosogasson a közös konyhában? bocsi, nem erről szól a munkaköröm, nem fogok.

plusz engem rohadtul zavarna, hogy ha nagyon benne vagyok valamiben, megszakítanának ezzel a 10 perccel.

Bódi Gabi 2019.10.21. 10:01:45

@Exploiter: Köszönöm a részletes válaszod! Olyan rendszerekben, amikben a hangsúly az egyéni teljesítményen van a csapatmunkával szemben, simán kicsinálja az embereket maga körül, úgy, hogy a teljesítményt hozza, szóval papíron alaptalan a kirúgása. Eddig csak pár ilyennel találkoztam, aki ezt profi szinten űzte.

Igen, a felvonultatott karakterek közül a legtöbbet multis környezetben látni, de a Behízelgőt például KKV-kban is látni szép számmal - a főnök kedvence, a kivételezett, aki bár hasznosnak tűnik, nem az és mégis megfoghatatlan.
süti beállítások módosítása